Tέσσερις νέοι με κοινό όραμα, όρεξη για δουλειά και αγάπη για την ιστιοπλοΐα αποφάσισαν να ιδρύσουν μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα επιχείρηση που δημιουργεί upcycled, hand-crafted προϊόντα από παλιά πανιά, δίνοντάς τους νέα πνοή και παρατείνοντας τον χρόνο ζωής τους. Ο Στρατής Ανδρεάδης, γόνος της γνωστής εφοπλιστικής και τραπεζιτικής οικογένειας, από τις σπουδές φιλοσοφίας και την επαγγελματική ενασχόλησή του με την ιστιοπλοΐα (τα τελευταία χρόνια εστιάζει με την ομάδα του σε διεθνείς αγώνες Match Racing) συνάντησε τους μελλοντικούς συνεργάτες του, τη Χρύσα Χαλικιοπούλου, τον Πάνο Βαρούχα και τον Σπύρο Ντάικο, σε ένα σεμινάριο ιστιοπλοΐας στην Κέρκυρα (όπου γίνεται σήμερα η επεξεργασία των πανιών και η παραγωγή στο χέρι των μοναδικών κομματιών) και η Salty Bag προέκυψε ως φυσικό αποτέλεσμα. «Η επιχείρηση δεν ήταν αυτοσκοπός για μένα» λέει ο Ανδρεάδης. «Ηρθε κι έδεσε με την αγάπη μου για την ιστιοπλοΐα».

Με μια ιδέα για εφόδιο και χωρίς αρχικό κεφάλαιο, η εταιρεία στήθηκε ως ΙΚΕ (ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία) – «ένα ελληνικό success story για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων» θα πει ο Ανδρεάδης. Ριψοκίνδυνο, ίσως, αλλά διόλου παράδοξο για τον άνθρωπο που από τις παλιότερες γενιές της οικογένειας άντλησε ως έμβλημα ζωής το αρχιμήδειο ρητό «Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω» (Δώσε μου ένα μέρος να στηριχθώ και μπορώ να μετακινήσω τη γη). Η Salty Bag δεν έχει, βέβαια, ως αντικείμενο τη μετακίνηση της γης, αρκείται σε πιο μετριοπαθείς στόχους – στο να παράγει προϊόντα με προσωπικό χαρακτήρα: τις «αναμνήσεις» που κουβαλάει το επεξεργασμένο πανί, εφόσον κάθε τσάντα συνοδεύεται από ένα βιβλιαράκι που περιγράφει τη «διαδρομή» της.


Με μια ιδέα για εφόδιο, χωρίς αρχικό κεφάλαιο, η Salty Bag είναι ένα ελληνικό success story.

Ο Στρατής Ανδρεάδης εξηγεί ότι «υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πανιών που καταλήγει στα σκουπίδια. Ετσι χάνουμε ωραίες ιστορίες από υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν, αποκαλύπτοντας έναν νέο, έξυπνο τρόπο διαχείρισής τους». Γι’ αυτό και στη σχεδίαση κάθε Salty Bag εντάσσεται η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των περισσοτέρων, αν όχι όλων, των υλικών. Μετά την Classic Series, εμπνευσμένη από κλασικά σκάφη, η νέα σειρά Overcast Series εμπνέεται από τον μουντό, χειμερινό ουρανό. Επεται η Road to Rio, της οποίας τα έσοδα θα βοηθήσουν στην προετοιμασία δύο ελληνικών ιστιοπλοϊκών ομάδων που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας το 2016.
Η Salty Bag εισάγει στην ελληνική αγορά ένα προχωρημένο κόνσεπτ με μια προσέγγιση που διαφέρει από τη μαζική, απρόσωπη παραγωγή. Αν κάτι έμαθαν στον Στρατή Ανδρεάδη τα 34 του χρόνια, αυτό είναι ότι «το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο, είναι γεμάτο από αέρα, θάλασσα και ευκαιρίες να κάνουμε όμορφα πράγματα». Και αυτό κάνει ο ίδιος και οι συνεργάτες του: «Φτιάχνουμε ωραία πράγματα και τα φτιάχνουμε εδώ. Πράγματα με ιστορίες».

*Δημοσιεύθηκε στο BHMAmen στο τεύχος Νοεμβρίου 2013