Από τη Μαρίλη Ευφραιµίδη

«Μετανιώνετε για τα ποτά που έχετε πιει και για τα τσιγάρα που έχετε καπνίσει;» ρώτησε ο δηµοσιογράφος του «Guardian», περιµένοντας ότι ο Μάικλ Ντάγκλας θα έχει αλλάξει τρόπο ζωής µετά τη µάχη του µε τον καρκίνο του λάρυγγα σε προχωρηµένο στάδιο. «Oχι. Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω σε λεπτοµέρειες, ο συγκεκριµένος καρκίνος προκλήθηκε από τον ιό HPV, ο οποίος µεταδίδεται µε το στοµατικό σεξ».

Αν και ήταν µια δυσάρεστη έκπληξη για τις γυναίκες που έχουν περάσει από το κρεβάτι του (και για όλες τις υπόλοιπες που βλέπουν το στοµατικό σεξ να ενοχοποιείται), η είδηση δεν εξέπληξε την ιατρική κοινότητα. «Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωµάτων (HPV) ευθύνεται για πολλές µορφές καρκίνου, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες» εξηγεί ο χειρουργός – ογκολόγος κεφαλής και τραχήλου Δηµήτρης Μωραΐτης. «Σε αυτόν οφείλεται το 90% των περιστατικών καρκίνου της µήτρας και το 60% των καρκίνων της στοµατοφαρυγγικής κοιλότητας». Σύµφωνα µε την Ετήσια Εκθεση του Αµερικανικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου (όχι, στην Ελλάδα δεν συντάσσεται ανάλογη έκθεση) τον περασµένο χρόνο καταγράφηκαν 13.000 νέα περιστατικά στοµατοφαρυγγικού καρκίνου, από τα οποία τα 10.500 αντιστοιχούσαν σε άντρες. Με τη µέθοδο της απλής αναλογικής, το 60% από αυτά οφείλονται στον σεξουαλικώς µεταδιδόµενο ιό.

Ο HPV µεταδίδεται µέσω της σεξουαλικής επαφής, συµπεριλαµβανοµένης και της απλής επαφής της γενετήσιας µε τη στοµατική περιοχή. «Καθώς δεν απαιτείται διείσδυση και ολοκληρωµένη σεξουαλική πράξη για τη µόλυνση, ούτε το προφυλακτικό προσφέρει προστασία» εξηγεί η δερµατολόγος Πηνελόπη Τυµπανίδου.

Eίναι βέβαιο ότι το 80% του σεξουαλικά δραστήριου πληθυσµού θα έρθει σε επαφή µε τον ιό κάποια στιγµή στη ζωή του. Οι περισσότεροι δεν θα νοσήσουν, όµως ένα ποσοστό 5% ενδέχεται να προσβληθεί από καρκίνο.

Μία λύση είναι το εµβόλιο κατά του HPV, το οποίο από το 2008 βρίσκεται στο Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµού της Ελλάδας. Χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες µέχρι 26 ετών για την πρόληψη του καρκίνου της µήτρας και τώρα µελετάται η διάθεσή του και στους άντρες. Μέχρι να βρεθούν περισσότερα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εµβόλιο αυτό πράγµατι αποδίδει, η δερµατολόγος συµβουλεύει: «Το µόνο που µπορούµε να κάνουµε για να προστατεύσουµε το σώµα µας είναι η θωράκισή του απέναντι στον καρκίνο, έτσι ώστε αν έρθουµε σε επαφή µε τον ιό, να µην νοσήσουµε. Για να το πετύχουµε, πρέπει να ενισχύσουµε το ανοσοποιητικό µας σύστηµα αποφεύγοντας το κάπνισµα, το αλκοόλ, το στρες, την άστατη διατροφή και όλες τις κακές συνήθειες που µπορούν να ρίξουν τις άµυνες του οργανισµού». Και, ναι, για εκείνους που αναρωτιούνται, η αποχή από το στοµατικό σεξ είναι µια αποτελεσµατική κίνηση προστασίας. Ποιος όµως (και κυρίως, ποια) θα ήθελε να ζήσει µε αυτό τον περιορισµό;

*Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου 2013