Το είχε ανάγκη η Θεσσαλονίκη: έναν χώρο για κρασί όπου ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 70 ετικέτες – σχεδόν όλες σε ποτήρι – και να τις συνδυάσει με πρωτότυπα πιάτα. Συντελεστές αυτού του εγχειρήματος, που ονομάστηκε Radikal food & wine project και άνοιξε πριν από λίγους μήνες, είναι 12 άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε σεφ και ένας σομελιέ.

Το νέο μαγαζί στήθηκε στο παραδοσιακό διώροφο στα Κάστρα, που κάποτε στέγαζε Το Κάστρο της Κυράς, και το μεταμόρφωσε η ομάδα Mock Architecture & Design. Μας εντυπωσίασε ο χώρος-βιτρίνα συντήρησης κρασιού, ικανός να διατηρήσει σε άψογες συνθήκες 1.500 φιάλες, αλλά και η λίστα των κρασιών που μας ταξίδεψε στις γνωστότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και από εκεί στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, μέχρι και στην Αυστραλία.

Οσον αφορά το φαγητό, ο κατάλογος είναι μικρός, πλην όμως προσεγμένος. Αξίζει να τα δοκιμάσει κανείς όλα, ωστόσο θα σας συμβουλεύαμε να μην παραλείψετε το yakitori χοιρινής πανσέτας, γλασαρισμένο με χαρουπόμελο, συνοδευόμενο από φλοίδες λαχανικών και σάλτσα πέστο, όπως επίσης και τη μοσχαρίσια ουρά με τηγανητό νιόκι και κρέμα τυριού. Να θυμάστε, πάντως, ότι το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή.

Radikal food & wine project, Πολυδώρου Στεργίου 6, τηλ. 2310 202 007

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016.