Εσύ είσαι ο γευσιγνώστης της οικογένειας, αλλά μου φαίνεται ότι εγώ ανακαλύπτω τις ωραίες γεύσεις τώρα τελευταία». Αυτή η δήλωση-πρόκληση της συζύγου μου με έκανε να σηκώσω τα μάτια από την εφημερίδα μου, ένα κυριακάτικο απόγευμα, και να την κοιτάξω ερωτηματικά. Δεν χρειάστηκε να περιμένω πολύ για εξηγήσεις. Η σύζυγός μου άφηνε στο τραπέζι δίπλα μου μια πιατέλα με μεζεδάκια και ένα μπουκάλι λευκό κρασί με δύο ποτήρια. Επρόκειτο για το «Ευάμπελος Γη», ένα αρωματικότατο Chardonnay το οποίο εδώ και πολύ καιρό είναι το αγαπημένο κρασί της. «Ε, όχι και τώρα τελευταία!», της απάντησα, «νομίζεις ότι δεν έχω προσέξει πως τα τελευταία δυο-τρία χρόνια αυτό το κρασί δεν λείπει ποτέ από τις συγκεντρώσεις σου με τα κορίτσια;». Η σύζυγός μου και οι φίλες της συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα για φαγάκι και κουβεντούλα και όποτε τυχαίνει να είναι η σειρά της να προσκαλέσει, το φρουτώδες αυτό Chardonnay έχει την πρωτοκαθεδρία.

«Πάντως, θα πρέπει να σου πω ότι με τα θαλασσινά μεζεδάκια που ετοίμασες, το Ασύρτικο της “Ευάμπελος Γη” θα ήταν πιο ταιριαστό» την πείραξα γνωρίζοντας ότι θα εισπράξω ένα από εκείνα τα βλέμματα. Οπως το είχα φανταστεί, πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση: «Παραδέξου ότι εγώ έφερα πρώτη στο σπίτι και το Ασύρτικο και το κόκκινο, τον Φιλοκτήτη, που τόσο σου αρέσει και άσε τα δασκαλίστικα».

Είχε φτάσει η ώρα της παράδοσης: πράγματι εκείνη είχε ανακαλύψει (στον Σκλαβενίτη, παρακαλώ!) αυτά τα εξαιρετικά και προσιτά κρασιά από το οροπέδιο του Δομοκού που έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού αλλά και του επίσημου τραπεζιού μας. «Το παραδέχομαι!» της είπα σερβίροντας και την παρακολούθησα να απολαμβάνει τη νίκη της και το αγαπημένο της κρασί.

Αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε τα κρασιά της «Ευάμπελος Γη». Είναι δημιουργήματα μιας παρέας μερακλήδων που έδωσε ξανά ζωή σε ξεχασμένα αμπελοτόπια και αυτό το μεράκι μεταγγίζεται στο ποτήρι σας.

Ευάμπελος Γη: Οίνοι Δομοκού ΕΠΕ, Ανεμόμυλων 1, Δομοκός, τηλ. 22320 23232, www.evampelosghi.gr