Τον καλύτερο οινοχόο για το 2016 ανέδειξε ο διαγωνισμός που οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ενωση Οινοχόων για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της οινικής εκδήλωσης «Τα ΒορΟινά». Ετσι ο Aρης Σκλαβενίτης (οινολόγος και οινοχόος στο wine bar Oinoscent) θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από την Παγκόσμια Ενωση Sommelier (ASI) το 2019.

Η ιδιαίτερα απαιτητική προκριματική φάση ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου, με γραπτές εξετάσεις, τυφλή γευσιγνωσία κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού, πρακτικές ασκήσεις σχετικά με το σερβίρισμα και την τεχνική της μετάγγισης κρασιού και συμμετείχαν 14 διαγωνιζόμενοι από όλη την επικράτεια. Στη φάση αυτή αναδείχθηκαν οι τρεις καλύτεροι, οι οποίοι προκρίθηκαν στην τελική φάση που πραγματοποιήθηκε παρουσία κοινού στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Κατά τη διάρκεια του τελικού δοκιμάστηκαν οι γενικές γνώσεις τους στον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα, η τεχνική αλλά και η ψυχραιμία τους απέναντι σε απαιτητικούς πελάτες, με πλούσιες γνώσεις για το κρασί και τη γαστρονομία ευρύτερα. Ακολουθώντας τα πρότυπα της Παγκόσμιας Ενωσης Οινοχόων και με άκρα μυστικότητα η κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από καταξιωμένους επαγγελματίες της γαστρονομίας και της οινοχοΐας ανέδειξε τον νικητή του 2016.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Απόστολος Πλαχούρας (οινοχόος στο Danai beach resort & villas στη Χαλκιδική και συνεργάτης της Nespresso) και την τρίτη θέση κατέλαβε ο Αγγελος Αντωνίου (οινοχόος στο εστιατόριο Σπονδή στην Αθήνα).