Το πρώτο Σάββατο του Φεβρουαρίου γιορτάζεται στο Περού η ημέρα του Pisco Sour, του εθνικού κοκτέιλ της χώρας. Το κοκτέιλ αυτό έχει ως βάση τον χυμό λάιμ, το ασπράδι του αβγού και το Pisco, ένα απόσταγμα από σταφύλια προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, το οποίο παράγεται από τα τέλη του 16ου αιώνα στο Περού. Το Pisco, όμως, χρησιμοποιήθηκε και για τη δημιουργία άλλων κοκτέιλ, όπως το Pisco Punch, που πρωτοφτιάχτηκε στο μπαρ Bank Exchange στο Σαν Φρανσίσκο, στα τέλη του 19ου αιώνα. Οσοι το δοκίμασαν το έκαναν γρήγορα γνωστό και πέραν των ορίων της πόλης, της χώρας αλλά και ολόκληρης της ηπείρου.

Υλικά (για 1 ποτήρι old fashioned)

50 ml Pisco (παραδοσιακό περουβιανό απόσταγμα)

10 ml φρέσκο χυμό λεμονιού

10 ml σιρόπι ζάχαρης*

30 ml χυμό ή πολτό ανανά

80-100 ml σόδα

Εκτέλεση

Σε ένα σέικερ ρίχνουμε το Pisco, τον χυμό λεμονιού, το σιρόπι ζάχαρης, τον χυμό ανανά, πάγο και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε στο ποτήρι, απογεμίζουμε με σόδα και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με μια φλούδα ανανά.

*Σε ένα ποτήρι ανάμειξης βάζουμε 1 μέρος ζάχαρη και 1 μέρος νερό ίσα κατά όγκο.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλύθει τελείως η ζάχαρη. Αποθηκεύουμε το σιρόπι ζάχαρης σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο για περίπου έναν μήνα και εκτός ψυγείου για περίπου 3- 4 ημέρες.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.