Το δημοφιλές Bellini είναι ένα κοκτέιλ που συμπυκνώνει την ιταλική φινέτσα, τη σπιρτόζικη διάθεση και το άρωμα της Μεσογείου. Δημιουργήθηκε από τον Τζουζέπε Τσιπριάνι, τον ιδιοκτήτη του περίφημου Harry’s Bar στη Βενετία, κάπου ανάμεσα στο 1934 και στο 1948. Ο ίδιος ήταν και ο νονός, αφού έδωσε στο κοκτέιλ το όνομα του ζωγράφου Τζοβάνι Μπελίνι. Το χρώμα στον χιτώνα ενός αγίου ζωγραφισμένου από τον Μπελίνι ήταν η έμπνευση που οδήγησε τον Τσιπριάνι να αναμείξει πολτό από λευκόσαρκα ροδάκινα με Prosecco, τον γνωστό ιταλικό αφρώδη οίνο. Αν και ξεκίνησε ως καλοκαιρινό κοκτέιλ, στις μέρες μας θεωρείται παντός καιρού και συνηθίζεται πολύ την ώρα του brunch.

ΥΛΙΚΑ (για 1 ποτήρι σαμπάνιας)

20 ml πουρέ λευκόσαρκου ροδάκινου (στις κάβες)

10 ml λικέρ ροδάκινο

περίπου 60 ml Prosecco

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο ποτήρι τον πουρέ και το λικέρ και ανακατεύουμε με το αναδευτήρι. Απογεμίζουμε με όσο Prosecco χρειαστεί και ανακατεύουμε ξανά.

Η γαρνιτούρα είναι προαιρετική. Επιλέγουμε συνήθως 1 φέτα ροδάκινου ή 1 φλούδα πορτοκαλιού, ανάλογα με την εποχή.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.