Βρεθήκαμε πριν από λίγες ημέρες στο Root Artspace (πρώην Στάβλος) στο Θησείο, στο1ο Alchemists’ Flavor Festival, ένα καινούργιο φεστιβάλ γεύσεων που συγκέντρωσε σημαντικούς εκπροσώπους του σύγχρονου bartending και της γαστρονομίας. Καλεσμένοι του Highland Park, του αυθεντικού σκωτσέζικου single malt whisky, περιηγηθήκαμε νοερά μέχρι τα νησιά Oρκνεϊ, το βορειότερο σημείο της Σκωτίας όπου εξακολουθεί να παράγεται με τον παραδοσιακό, χειροποίητο τρόπο η γευστική ταυτότητα του Highland Park 12 ετών.

Το αποστακτήριο του ουίσκι στο Κέρκγουολ, την πρωτεύουσα της επαρχίας των νήσων Ορκνεϊ στη Σκωτία, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1798 και είναι το βορειότερο αποστακτήριο ουίσκι στη χώρα. Είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στη διαδικασία της βυνοποίησης (malting) που πραγματοποιείται παραδοσιακά και χειροποίητα σε πέτρινες επιφάνειες έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων και να μάθουμε για την παλαίωσή του σε βαρέλια από ισπανική και αμερικανική δρυ, εμποτισμένα με sherry, μια μέθοδο που εξυψώνει τον αρωματικό χαρακτήρα του ουίσκι.

Tα πλούσια αρώματα μελιού και καπνού τύρφης, καθώς και το παρατεταμένο, ντελικάτο και ελαφρώς καπνιστό τελείωμα που γευτήκαμε στα ποτήρια μας με μπόλικο πάγο έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το «ταξίδι» μας. Το Highland Park 12 ετών κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά εδώ και περίπου έναν χρόνο.