Σημείο αναφοράς για την ιστορία και το μέλλον της μπίρας φιλοδοξεί να γίνει το ΑΘΗΝΕΟ, ο πρώτος χώρος δημιουργικής ζυθοποιίας, στον οποίο πέρα από ένα πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων, θα παράγονται μπίρες μικροζυθοποιείου, περιορισμένης κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα στα καζάνια του ΑΘΗΝΕΟ θα δημιουργούνται απαστερίωτες μπίρες, κυρίως lager και ale, οι οποίες θα παράγονται από 100% ελληνικό κριθάρι και ποικιλίες αρωματικών λυκίσκων με τη προσθήκη εκλεκτών τοπικών προϊόντων, πλούσιων αρωμάτων και έντονων γεύσεων. Αυτές οι σπάνιες μπίρες θα είναι διαθέσιμες κυρίως σε βαρέλι 20 λίτρων σε περιορισμένη και επιλεγμένη διανομή και θα παράγονται χειροποίητα, χωρίς αυτοματοποίηση στη διαδικασία ζυθοποίησης.

Κέντρο ζυθογνωσίας.

Ο στόχος; Το ΑΘΗΝΕΟ να παράγει τέσσερις διαφορετικές γεύσεις μπίρας το χρόνο, ταιριάζοντας ουσιαστικά μια νέα γεύση σε κάθε εποχή. Σημειωτέον η πρώτη μπίρα έχει ήδη παραχθεί από τους μικροζυθοποιούς του ΑΘΗΝΕΟ και πρόκειται για την ιδιαίτερα αρωματική ΑΘΗΝΕΟ#1, μια γνήσια lager, στα συστατικά της οποίας κυριαρχούν το μέλι και ο κόλιανδρος.

Το ΑΘΗΝΕΟ στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Αθήνα (Λεωφόρος Κηφισσού 102), ακριβώς στο σημείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ζυθοποιείο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας πριν από πένηντα χρόνια, έχει στόχο να αποτελέσει τόπο έμπνευσης αλλά και συνάντησης για τους λάτρεις της μπίρας. Τουτέστιν στον χώρο του θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ιστορία της μπίρας, τη διαδικασία ζυθοποίησης και τα είδη της, καθώς και γευσιγνωσίες, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε ένα μικρό μουσείο και να δουν από κοντά παλιά αντικείμενα και εργαλεία ζυθοποίησης, συλλεκτικές συσκευασίες μπίρας, παλιές διαφημίσεις, καθώς και πλούσιο οπτικό υλικό για την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Οπως δήλωσε και ο Μηνάς Ζωούλλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας: «Το ΑΘΗΝΕΟ είναι ο χώρος που συναντιούνται η τέχνη της ζυθοποιίας, η μάθηση, η ψυχαγωγία και η δημιουργικότητα. Είναι μια ιδέα που γεννήθηκε από τους ανθρώπους μας και υλοποιήθηκε με πολλή αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που εμείς, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ξέρουμε πολύ καλά, την μπίρα. Πάνω από όλα όμως, είναι κάτι που θεωρούμε ότι οφείλουμε στους έλληνες καταναλωτές, που μας τιμούν εδώ και από πάνω 50 χρόνια με την εμπιστοσύνη τους: ένας χώρος που συγκεντρώνει ό,τι θα ήθελε να ξέρει κανείς για την μπίρα, από την ιστορία της, τη διαδρομή της στη χώρα μας, τους τύπους και τα είδη της, τα μυστικά της».