Υπάρχουν παλαιωμένα κοκτέιλ; Μα βέβαια, και μάλιστα όχι έτσι γενικώς και αορίστως αλλά, όπως πληροφορηθήκαμε, εδώ, μες στα πόδια μας, στο κέντρο της Αθήνας. Για αυτόν τον λόγο οδηγηθήκαμε στο Barreldier (Βουλής 7), το all day στέκι που εισήγαγε πρώτο την τέχνη της «κοκτεϊλικής» παλαίωσης στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το Barreldier βρίσκεται στη θέση όπου ήταν παλιά η Στοά, διάσημο καφέ πίσω από την Παλιά Βουλή, όταν το ιστορικό-εμπορικό κέντρο της Αθήνας ήταν απλώς εμπορικό και όχι «μπαρικό». Eκ πρώτης όψεως ο χώρος, με τα τζάμια από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα που βλέπουν στον δρόμο και στη γειτονική στοά, θυμίζει περισσότερο καφέ παρά μπαρ. Ωστόσο τα ξύλινα βαρελάκια και τα άλλα πρωτότυπα παραφερνάλια επάνω στην μπάρα, σε συνδυασμό με τα άκρως ευφάνταστα ποτήρια και την ευχάριστη μουσική, σώζουν την κατάσταση. Εγκατασταθήκαμε σε έναν πάγκο μπροστά στο τζάμι και μπήκαμε κατευθείαν στο ψητό μελετώντας τα παλαιωμένα κοκτέιλ του καταλόγου.

Η Τζιν επέλεξε ένα Adonis με κόκκινο βερμούτ «fait maison» και ισπανικό σέρι Tio Pepe, το οποίο ήρθε σε φλιτζάνι με πιατάκι στερεωμένο επάνω σε ένα γυάλινο πόδι και ήταν εξαιρετικό (το επανέλαβε, ζητώντας μάλιστα να κρατήσει το άδειο πρώτο ποτήρι-φλιτζάνι στον πάγκο για να το βλέπει). Η Τόνικ ξεκίνησε με ένα επίσης εξαιρετικό Eddie Brown – τζιν Tanqueray, Lillet και μπράντι βερίκοκο σε σκαλιστό ποτήρι μαρτίνι – και συνέχισε με ένα εξαίσιο παλαιωμένο Boulevardier – πιστεύει μάλιστα ότι η κλασική παραλλαγή του Negroni με bourbon έχει ασκήσει τις επιρροές της στο όνομα του μπαρ. Εύγευστο και δροσιστικό ήταν το Mizu-Zen ενός φίλου, με σακέ και αγγούρι, το οποίο σερβίρεται σε ποτήρι που παραπέμπει σε καλάμι μπαμπού. Ωστόσο τα συνηθισμένα κοκτέιλ που παρήγγειλαν τα υπόλοιπα μέλη της παρέας ήταν στην καλύτερη περίπτωση απλώς… συνηθισμένα, ενώ σε γενικές γραμμές οι μερίδες ήταν μικρές, ενίοτε με μπόλικο πάγο. Αποζημίωση, τα πεντανόστιμα τυροπαξιμαδάκια και οι ελιές που συνόδευαν γενναιόδωρα κάθε παραγγελία, αλλά και ο ευγενέστατος, πρόθυμος και φιλικότατος σερβιτόρος.

Συμπέρασμα: Αν και το Barreldier ως χώρος δεν είναι το κλασικό νυχτερινό μπαρ που θα περίμενε ενδεχομένως κάποιος, τα παλαιωμένα κοκτέιλ του, τα straight ποτά του και κάποιες ακόμη επιλογές του καταλόγου παίρνουν άριστα. Συνιστάται ανεπιφύλακτα για ένα ποτό μετά το γραφείο ή τα ψώνια.