Ανήκει στην κατηγορία των απεριτίφ και, παραδόξως, κατάγεται από την Ιταλία και όχι από την Αμερική, αφού δημιουργήθηκε στο Caffé Campari του Μιλάνου, γύρω στα 1860, από τον ιδιοκτήτη του. Τα συστατικά του, λίγο Campari, λίγο γλυκό βερμούτ – τότε ήταν το Cinzano από το Τορίνο – και μπόλικη σόδα. Το Americano ήταν το πρώτο ποτό που παρήγγειλε ο Τζέιμς Μποντ, στο «Casino Royale», το πρώτο βιβλίο της σειράς από τον Ιαν Φλέμινγκ, γεγονός που του προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αίγλη. Οσο για το πώς έφτασε να «ακούγεται» αμερικανικό, αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

YΛΙΚΑ (για 1 ποτήρι του ουίσκι)

30 ml πικρό λικέρ (aperitivo), τύπου Campari

30 ml γλυκό βερμούτ

λίγο πάγο

σόδα (τόση ώστε να γεμίσει το ποτήρι)

1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού, για τη γαρνιτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε στο ποτήρι το λικέρ, το βερμούτ και τον πάγο και ανακατεύουμε με 25 περιστροφές του κουταλιού. Απογεμίζουμε με τη σόδα. Γαρνίρουμε με τη φλούδα του εσπεριδοειδούς της επιλογής μας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.