To Mint Julep, ένα κοκτέιλ με βάση τέσσερα συστατικά – ουίσκι bourbon, φύλλα μέντας ή δυόσμου, νερό και ζάχαρη –, πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1800 στη Νότια Αμερική και παραδοσιακά σερβιρόταν σε μεταλλικό ποτήρι. Πατρίδα του θεωρείται το Κεντάκι των ΗΠΑ, όπου από το 1838 μπορούσε κανείς να το αγοράσει και στα καταστήματα με σουβενίρ. Οι τρόποι παρασκευής του διαφέρουν ανάλογα με τον mixologist, αλλά όλοι πλέον χρησιμοποιούν δυόσμο. Αν ποτέ τύχει και βρεθείτε σε αγώνες ιπποδρομίας στο μακρινό Κεντάκι, μην απορήσετε που οι θεατές θα πίνουν Mint Julep. Είναι ένα έθιμο που πουλάει περίπου 80.000 ποτήρια!

ΥΛΙΚΑ (για ένα ποτήρι)

8 φύλλα δυόσμου
1 κύβο ζάχαρης
2 σταγόνες Angostura bitters
50 ml ουίσκι bourbon
1 φουντίτσα δυόσμου, για το γαρνίρισμα

EKTEΛΕΣΗ

Βάζουμε τα φύλλα του δυόσμου, τον κύβο της ζάχαρης και την Αngostura σε ένα ποτήρι και τα πιέζουμε ελαφρώς με ένα γουδοχέρι ή ένα κουτάλι.

Γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο.

Συμπληρώνουμε με το ουίσκι και ανακατεύουμε με το κουτάλι από κάτω προς τα πάνω.

Γαρνίρουμε με τον δυόσμο.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.