Ο μελλοντικός επιστήμονας που θα θελήσει να γράψει την ιστορία του ελληνικού κρασιού, ιδιαίτερα των τελευταίων 30 χρόνων, είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί να απαντήσει σε σύνθετα ερωτήματα, τα οποία πιθανόν εκφεύγουν και του γνωστικού του αντικειμένου. Για παράδειγμα, ποιο κοστολογικό μοντέλο χρησιμοποίησαν πολλοί συμπατριώτες μας οινοπαραγωγοί για να καταλήξουν ότι το φρέσκο λευκό κρασί τους θα πρέπει να πωλείται 12€ στο ράφι; Οταν μάλιστα ο γάλλος συνάδελφός τους τιμολογεί το αντίστοιχης ποιότητας και χαρακτηριστικών δικό του στα 6€ και ο αργεντινός στα 4€;
Οσες πραγματικές εξηγήσεις κι αν ανακαλύψει ή όσες δικαιολογίες κι αν επινοήσει, δύσκολα θα μπορέσει να παραβλέψει τη στρεβλή αντίληψη που επικράτησε στη διαμόρφωση των τιμών τόσο στο ράφι όσο και στο εστιατόριο. Μια αντίληψη ενταγμένη στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής φούσκας και της δανεικής ευμάρειας. Τώρα σπεύδουμε να διορθώσουμε. Βιαστικά και υπό πίεση. Εστω!
Κραταιά ονόματα, που παλαιότερα έσερναν τον χορό των τιμών προς τα πάνω, τώρα δεν διστάζουν να υπογράψουν ετικέτες με 3,30€ και μάλιστα να το διαφημίσουν. Υγιής, υγιέστατη αντίδραση μπροστά στην πτώση των πωλήσεων και στην επέλαση του χύμα. Μόνο που θα μπορούσε να είχε υπάρξει νωρίτερα, όταν θα διαμόρφωνε τάσεις και καταναλωτικές συμπεριφορές.
Με μια πρόχειρη καταγραφή εντοπίσαμε περισσότερα από 50 λευκά κρασιά που η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 6€ στο ράφι, χωρίς να υπολογίσουμε σε αυτά τα εισαγόμενα, τις ευκαιριακές προσφορές και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των υπεραγορών. Δοκιμάσαμε τα 40, με τη γνωστή διαδικασία, για να καταλήξουμε στην κατά τη γνώμη μας κορυφαία δεκάδα. Αξίζει να σημειώσουμε την αυξημένη παρουσία θειώδους σε αρκετά δείγματα – σε μερικά τόσο έντονη που αποκλείστηκαν από τη γευσιγνωσία. Η πρόσφατη εμφιάλωση – η δοκιμή πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο – και ο φόβος του ελληνικού καλοκαιριού, ίσως εξηγούν το φαινόμενο. Κατά τα άλλα, οι προτιμήσεις μας μοιράστηκαν ανάμεσα σε περιοχές και ποικιλιακές συνθέσεις, χωρίς κάποια να καταφέρει να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα.

ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ
Η σειρά της παρουσίασης των κρασιών που ξεχώρισαν είναι τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κατάταξη.
Η τυφλή δοκιμή πραγματοποιήθηκε στον χώρο σεμιναρίων Genius in Gastronomy.
Τα δείγματα ζητήθηκαν από τους οινοπαραγωγούς και δοκιμάστηκαν σε θερμοκρασία 10°C.
Μαζί μας δοκίμασε ο οινοχόος Αποστόλης Πλαχούρας.
Ευχαριστούμε τον Χρήστο Σιώμο για τη βοήθειά του.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

MOSAIC 2011
Πλαγιές Πάικου ΠΓΕ
Ροδίτης – Ξινόμαυρο – Sauvignon Blanc
Παραγωγός: Κτήμα Χατζηβαρύτη
Χρώμα: Λαμπερό αχυροπράσινο, με εμφανή ίχνη πρόσφατης εμφιάλωσης.
Αρωμα: Φινετσάτη αρωματική παρουσία, όπου αναγνωρίζονται λεμονανθοί και εσπεριδοειδή, μαζί με μια φυτική νότα, που περισσότερο θυμίζει τσάι του βουνού.
Γεύση: Στόμα ευχάριστο, με καλή δομή και τραγανή οξύτητα, που σε καμία περίπτωση δεν ενοχλεί. Επίμονο τελείωμα, με λεμονάτες μνήμες.

ENOTRIA 2011
Κρήτη ΠΓΕ
Βηλάνα – Sauvignon Blanc
Παραγωγός: Οινοποιία Ν. Δουλουφάκης
Χρώμα: Αχυρόξανθο, λαμπερό, με πρασινωπές ανταύγειες.
Αρωμα: Αν και στην αρχή εμφανίζονται λουλουδάτες νύξεις, στη συνέχεια επικρατούν τα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων, όπως του βερίκοκου και του ροδάκινου.
Γεύση:Παρά τον υψηλό αλκοολικό του τίτλο, η οξύτητα που διαθέτει δημιουργεί την αίσθηση μιας πολύ ευχάριστης ισορροπίας. Ωραία φρουτώδης επίγευση.

ΚΥΚΛΟΣ 2010
Πελοπόννησος ΠΓΕ
Μοσχοφίλερο
Παραγωγός: Γ. Βογιατζής
Χρώμα: Λαμπερό αχνοκίτρινο, με λεπτές γκρίζες ανταύγειες.
Αρωμα: Λεπτό και ντελικάτο στη μύτη, παραπέμπει σε γιασεμί και τριαντάφυλλο, που ξεδιπλώνονται σε λεμονάτο φόντο.
Γεύση: Ευκολόπιοτο, μαλακό κρασί, που αναδεικνύει τη δροσιά του Μοσχοφίλερου, αλλά και τον αρωματικό του πλούτο. Φρουτώδες τελείωμα, καλής διάρκειας.

ΡΟΔΙΤΗΣ 2011
Πελοπόννησος ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοποιία Λαφαζάνη
Χρώμα: Λαμπερό, ξανθοπράσινο.
Αρωμα: Φρέσκια και εκφραστική μύτη, με ένα απρόσμενο πέρασμα μπανάνας. Σε δεύτερο επίπεδο παίζουν μάνγκο και γκρεϊπφρούτ.
Γεύση: Καλοφτιαγμένος Ροδίτης, που εκφράζει την πιο ελκυστική πλευρά της ποικιλίας. Γεμάτο και ισορροπημένο, με «ζουμερό» φρούτο, διακριτική οξύτητα, καλή δομή και διάρκεια.

ΔΑΦΝΙΟΣ 2011
Κρήτη ΠΓΕ
Βιδιανό
Παραγωγός: Οινοποιία Ν. Δουλουφάκης
Χρώμα: Χρυσόξανθο, λαμπερό, με πράσινες ανταύγειες.
Αρωμα: Η πολυπλοκότητα και η κομψότητα των αρωμάτων, που θυμίζουν λευκά λουλούδια, ροδάκινο, ανανά και φρέσκο φουντούκι, επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες της ποικιλίας.
Γεύση: Η ζωηρή οξύτητα ντύνεται με φρούτο, θέρμη και πάχος. Αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά ισορροπημένο σύνολο, με μακρύ τελείωμα, όπου επανέρχεται το φρούτο.

ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ 2011
Πελοπόννησος ΠΓΕ
Μοσχοφίλερο – Ροδίτης
Παραγωγός: Σεμέλη ΑΕ
Χρώμα: Λαμπερό, ανοιχτοκίτρινο, με ελάχιστες γκριζοπράσινες πινελιές.
Αρωμα: Το Μοσχοφίλερο κυριαρχεί αρωματικά, χωρίς να γίνεται προκλητικό, με νότες τριαντάφυλλου, ξύσματος λεμονιού και κίτρινων φρούτων.
Γεύση: Ανάλαφρο, χωρίς να του λείπει η υπόσταση, με τραγανή οξύτητα, καλό φρούτο και ευχάριστο τελείωμα. Τι περισσότερο να ζητήσει κανείς σ’ αυτή την κατηγορία;

ΔΡΥΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙ 2010
Κεντρική Ελλάδα ΠΓΕ
Ασύρτικο – Sauvignon Blanc
Παραγωγός: Οινοποιία Α. Σώκος
Χρώμα: Λαμπερό, κιτρινοπράσινο.
Αρωμα: Εκφραστική σύνθεση, όπου κατά κύματα περνούν αρώματα μοσχομπίζελου, μέντας, λάιμ, λευκόσαρκων φρούτων, σε φόντο φρεσκοκομμένου χόρτου.
Γεύση: Στόμα με απρόσμενο πάχος, που όμως υποστηρίζεται πολύ καλά από τη ζωηρή οξύτητα και το φρούτο. Σύνολο ισορροπημένο, ευχάριστο, με ωραίο τελείωμα.

ΑΜΠΕΛΟΥ ΦΩΣ 2010
Πελοπόννησος ΠΓΕ
Ροδίτης – Μοσχοφίλερο
Παραγωγός: Αμπελώνες Ζαχαριά
Χρώμα: Λαμπερό, αχυρένιο, με ελάχιστο γκρι.
Αρωμα: Διακριτική και λεπτή σύνθεση. Αγιόκλημα, άγριο τριαντάφυλλο και λευκόσαρκα φρούτα, όπως το αχλάδι, σε λεμονάτο φόντο.
Γεύση: Η δροσιά και η ελαφρότητα αποτελούν τα δυνατά στοιχεία του. Ευκολόπιοτο, χαριτωμένο, με ισορροπημένη προσωπικότητα και μακριά, φρουτώδη επίγευση.

VIN DE CRETE 2011
Κρήτη ΠΓΕ
Βηλάνα
Παραγωγός: Mediterra Οινοποιητική
Χρώμα: Αχυροκίτρινο, με πρασινωπές ανταύγειες.
Αρωμα: Διακριτική μύτη, με περάσματα γιασεμιού, ξύσματος λεμονιού και φρούτων όπως το πεπόνι κι ο ανανάς, μαζί με νύξεις μπαχαρικών.
Γεύση: Καλοφτιαγμένη εκδοχή αυτής της παρεξηγημένης κρητικής ποικιλίας. Συνδυάζει ευχάριστα ικανοποιητικό όγκο και αρκετή οξύτητα. Μνήμες εσπεριδοειδών, στο μάλλον κοντό τελείωμα.

ΝΤΑΜΑ ΚΟΥΠΑ
Μακεδονία ΠΓΕ
Sauvignon Blanc – Ασύρτικο – Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Παραγωγός: Ν. Λαζαρίδης ΑΕ
Χρώμα: Αχυρόξανθο, λαμπερό, με αρκετές πράσινες πινελιές.
Αρωμα: Η μύτη αντανακλά την ποικιλιακή σύνθεση του κρασιού. Μνήμες από λεμονανθούς, αγιόκλημα, λευκόσαρκα φρούτα, γρασίδι και πράσινο πιπέρι.
Γεύση: Ευχάριστο και σχετικά γεμάτο άγγιγμα. Δροσερή οξύτητα, που χαρίζει φρεσκάδα και ζωντανεύει τα αρώματα του μοσχάτου στο στόμα. Καλή διάρκεια.