Πιθανότατα, τα ροζέ κρασιά ή ερυθρωποί οίνοι, αν προτιμάτε την επίσημη ονομασία τους, είναι ο πιο παρεξηγημένος τύπος κρασιών. Κάποιοι πιστεύουν πως προορίζονται αποκλειστικά για κατανάλωση από το -κάποτε- ασθενές φύλο, άλλοι ότι προέρχονται από την ανάμειξη λευκών και κόκκινων κρασιών, κάποιοι πως είναι πάντα ημίξηρα και άλλοι ότι δεν έπρεπε καθόλου να υπάρχουν. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, παρότι όλοι σχεδόν οι οινοπαραγωγοί διαθέτουν ένα τουλάχιστον ροζέ στη συλλογή τους, το μερίδιό τους στην αγορά κινείται γύρω στο 6% με μια ελαφρά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.

Και όμως, και διαφορετική μέθοδο παραγωγής έχουν, και εξαιρετική συντροφιά κάνουν σε πολλά πιάτα, ιδιαίτερα της καλοκαιρινής ελληνικής κουζίνας και βέβαια μπορούν να είναι ξηρά ή ημίξηρα ή ό,τι άλλο, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τα λευκά και τα κόκκινα. Οσο για την αντίληψη περί γυναικείων κρασιών, την προσπερνάμε ως αναχρονιστική, αν και, για να πούμε την αλήθεια, αρκετές νεαρές, κυρίως, κυρίες προτιμούν τις ημίξηρες εκδοχές των ροζέ, λόγω της ηπιότερης γεύσης τους, Με τον ίδιο τρόπο, πιστεύουμε, που θα προτιμούσε τις αντίστοιχες των λευκών ή των κόκκινων, αν είχαν την ευκαιρία να τις δοκιμάσουν.

Τα ροζέ κρασιά λοιπόν προέρχονται από κόκκινες ποικιλίες σταφυλιού και σπανιότερα από ερυθρωπές, όπως, για παράδειγμα το Μοσχοφίλερο. Με δεδομένο ότι οι χρωστικές του σταφυλιού βρίσκονται στον φλοιό της ρώγας και όχι στον χυμό, αρκεί μια βραχεία εκχύλιση (παραμονή του μούστου σε επαφή με τα στέμφυλα), συνήθως λιγότερο από 24 ώρες, για να αποκτήσουν το χρώμα που επιθυμεί ο κάθες οινοπαραγωγός. Από εκεί και πέρα ακολουθείται η διαδικασία παραγωγής των λευκών κρασιών.

Από τα πάρα πολλά ξηρά, ροζέ κρασιά που κυκλοφορούν δοκιμάσαμε 40 για να καταλήξουμε στα 10, κατά τη γνώμη μας, καλύτερα. Εδώ, να κάνουμε μια αναγκαία, όσο και δυσάρεστη επισήμανση. Χρειάστηκε να αγοράσουμε κάποια δείγματα από γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ και τα περισσότερα από αυτά παρουσίαζαν μικρές ή μεγαλύτερες αλλοιώσεις στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Βρεθήκαμε, δηλαδή, για άλλη μια φορά, μπροστά στο πρόβλημα της κακής συντήρησης των κρασιών αφού φύγουν από τις εγκαταστάσεις των παραγωγών τους, πρόβλημα που σίγουρα δεν είμαστε οι μόνοι που αντιμετωπίσαμε!

Μία ακόμη παρατήρηση: Στην τελική δεκάδα, τα ροζέ από ελληνικές ποικιλίες επικράτησαν με διαφορά εκείνων από διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού.

Τα τυπικά:
-Η σειρά παρουσίασης των κρασιών που ξεχώρισαν είναι τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κατάταξη.

-Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στον χώρο σεμιναρίων της Genius In Gastronomy.

-Τα δείγματα ζητήθηκαν από τους παραγωγούς και δοκιμάστηκαν όλα σε θερμοκρασία 18°C.

-Μαζί μας δοκίμασε ο Αποστόλης Πλαχούρας, οινοχόος στο Funky Gourmet.

-Ευχαριστούμε την οινοχόο Μαρία Δελήτσικου για τη βοήθειά της.

Οι επιλογές μας (με τυχαία σειρά παρουσίασης)

Βυσσινόκηπος 2010,

Κορινθιακός Τοπικός Οίνος
Παραγωγός: Κτήμα Παλυβού
Χρώμα:
Βαθύ βυσσινί, σχεδόν κόκκινο, κρυστάλλινης διαύγειας.
Άρωμα: Μύτη πυκνή, με παρουσία καραμέλας κερασιού και φρούτων των δάσους, σε διακριτικά πιπεράτο φόντο.
Γεύση: Στόμα γεμάτο, με ελαφρά αισθητές τανίνες, δροσιστική οξύτητα και πλούσιο φρούτο. Ευχάριστο τελείωμα, καλής διάρκειας. Ένα στιβαρό ροζέ, που ζητά τη συντροφιά φαγητού.

Φιλοκτήτης Ροζέ 2010
Επιτραπέζιος Oίνος
Παραγωγός: Ευάμπελος Γη
Χρώμα:
Πολύ λαμπερό, ρόδινο
Άρωμα: Κομψή, αλλά επίμονη παρουσία, με αρώματα κερασιών μαρασκίνο, αγριοφράουλας και μια τριανταφυλλένια νότα.
Γεύση: Μαλακό, ευγενικό άγγιγμα, υπόσταση, ισορροπία και καλή αίσθηση οξύτητας. Μακρύ τελείωμα, που παραπέμπει σε καραμέλα φραγκοστάφυλου.

Thema Ροζέ 2009
Τοπικός Οίνος Δράμας
Παραγωγός: Κτήμα Παυλίδη
Χρώμα:
Βαθύ ρόδινο, με ελαφρές βιολετί ανταύγειες, λαμπερό.
Άρωμα: Πολύπλοκη σύνθεση, με κυρίαρχα τα αρώματα της φράουλας και του κερασιού, σε υπόστρωμα βρεγμένης γης, μπέικον και μελιού.
Γεύση: Μεστό, με εμφανή την κόκκινη καταγωγή του. Δύναμη, φρούτο και οξύτητα, που ισορροπούν αρμονικά. Πολύ μακρύ, φρουτώδες τελείωμα.

Μελιαστό 2009
Πελοποννησιακός Τοπικός Οίνος
Παραγωγός: Κτήμα Σπυρόπουλου
Χρώμα:
Λαμπερό χρώμα, που παίζει ανάμεσα στο ρόδινο και το σομόν.
Άρωμα: Καθαρή και εκφραστική μύτη, όπου κυριαρχεί το τριαντάφυλλο. Περάσματα από γλυκό νεραντζάκι και λευκό πιπέρι.
Γεύση: Ευχάριστο και ευκολόπιοτο σύνολο. Κομψό, ευχάριστα δροσερό, με πλούσια αρώματα στόματος, σε τριανταφυλλένιους τόνους. Καλή διάρκεια στο τελείωμα.

14-18h 2010
Πελοποννησιακός Τοπικός Οίνος
Παραγωγός: Γαία Α.Ε.
Χρώμα:
Λαμπερό ρόδινο, με κερασί ανταύγειες.
Άρωμα: Φινετσάτη μύτη, όπου εναλλάσσονται η φράουλα, το ρόδι και το κεράσι, με ελαφρές μνήμες βοτάνων.
Γεύση: Ευγενικό άγγιγμα, καλή δομή, ισορροπία, μέση πυκνότητα, διακριτικότατες τανίνες και ευχάριστη οξύτητα. Πολύ καλό, φρουτώδες τελείωμα.

Οβηλος Ροζέ 2009
Τοπικός Οίνος Παγγαίου
Παραγωγός: Κτήμα Βιβλία Χώρα
Χρώμα:
Λαμπερό ροδί, με ελαφρότατες πορτοκαλί πινελιές
Άρωμα: Πυκνή και ευχάριστη μύτη, με αναγνωρίσιμα αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους αλλά και μνήμες φύλλων κασίς και μπαχαρικών.
Γεύση: Πλούσιο, γεμάτο και ελαφρά θερμό σύνολο. Επίμονο τελείωμα, με φρουτώδη αίσθηση.

Ροζέ του Φεγγαριού 2010
Πελοποννησιακός Τοπικός Οίνος
Παραγωγός: Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε.
Χρώμα:
Βαθύ ρόδινο, με λεπτές βιολετί πινελιές
Άρωμα: Ζωηρή, αρωματική έκφραση, όπου αναγνωρίζονται το κεράσι και το φραγκοστάφυλο, σε ελαφρά φυτικό υπόστρωμα.
Γεύση: Γεμάτο και σχετικά θερμό στην πρώτη επαφή. Ωραία δομημένο, με ευχάριστα τραγανή οξύτητα και λεπτές τανίνες. Στη μακρά επίγευση επανέρχεται το κεράσι.

Ossa Ξινόμαυρο Ροζέ 2009
Τοπικό Οίνος Πλαγιών Βερτίσκου
Παραγωγός: Αν. Μπαμπατζιμόπουλος
Χρώμα:
Φωτεινό ροδί, λαμπερό.
Άρωμα: Ελκυστική μύτη, με έντονη παρουσία κόκκινων φρούτων του δάσους, αλλά και μπριός και αμυγδαλόψιχας.
Γεύση: Ωραίος συνδυασμός κομψότητας και δύναμης. Η οξύτητα και οι τανίνες του Ξνόμαυρου κάνουν αισθητή την παρουσία τους, χωρίς να προκαλούν. Καλό φρούτο στο τελείωμα.

Ακακίες 2009
Αμύνταιο ΟΠΑΠ
Παραγωγός: Κυρ-Γιάννη Α.Ε.
Χρώμα:
Λαμπερό ρόδινο.
Άρωμα: Διακριτική αλλά σύνθετη μύτη. Επικρατούν αρώματα κόκκινων και πράσινων φραγκοστάφυλων, πιπεριάς και φύλλων ντομάτας.
Γεύση: Στόμα πλούσιο με τονισμένη οξύτητα και αρκετές τανίνες που χαρίζουν όγκο. Ελαφρά υπόγλυκη αίσθηση, στη μακρά, φρουτώδη επίγευση.

Veriki Grain Rose 2008
Τοπικός Οίνος Κοιλάδας Αταλάντης
Παραγωγός: Κτήμα Χατζημιχάλη
Χρώμα:
Βαθύ ρόδινο, με ελαφρές πορτοκαλί ανταύγειες.
Αρωμα: Ευχάριστα εξελιγμένη μύτη, όπου κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα σε λικέρ, ενώ στο φόντο παίζουν φρυγανισμένο ψωμί και μέλι.
Γεύση: Δυνατό και θερμό άγγιγμα. Ικανή οξύτητα που ζωντανεύει το σύνολο. Πολύ καλή διάρκεια και μνήμες γλυκού του κουταλιού.