Η πρώτη κοσμοπολίτικη ποικιλία σταφυλιού που μετανάστευσε στους ελληνικούς αμπελώνες, το Cabernet Sauvignon, διατηρεί ακόμη τη δυναμική της. Φυτεμένη ήδη από τη δεκαετία του ’50 στο Μέτσοβο και αργότερα στη Χαλκιδική, συνδέθηκε με την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού, καθώς αποτέλεσε τη βάση των περισσότερων κόκκινων «νέας γενιάς» που έγιναν δημοφιλή ανάμεσα στο 1980 και στο 2000.

Παρ’ ότι η πρωτοκαθεδρία της απειλείται τα τελευταία χρόνια από το Merlot και το Syrah, συνεχίζει να δίνει μερικά από τα πιο σημαντικά κρασιά της αγοράς. Αν και έχει ταυτιστεί με το Μπορντό και ιδιαίτερα με την περιοχή του Μεντόκ, για την καταγωγή της έχουν διατυπωθεί δεκάδες θεωρίες, περισσότερες απ’ ό,τι για οποιαδήποτε άλλη ποικιλία σταφυλιού.

Ανάμεσά τους και εκείνη ενός έλληνα οινοπαραγωγού – ολίγον… ακροβατική ομολογουμένως – που την ήθελε να ξεκινάει από τις ακτές της Νότιας Αλβανίας (κάποτε βασίλειο της Ηπείρου) και, μέσω νότιας Γαλλίας, να φθάνει στο Μπορντό. Τελικά, η χρήση σύγχρονων μοριακών μεθόδων απέδειξε ότι προέρχεται από τυχαία διασταύρωση της λευκής Sauvignon Blanc με την κόκκινη Cabernet Franc και η συζήτηση σταμάτησε εκεί.

Ποικιλία σχετικά όψιμη, με παχύ και ανθεκτικό φλοιό που την προστατεύει από τις συνηθέστερες ασθένειες, υψηλά επίπεδα χρωστικών και τανινών, παρουσιάζει απίστευτη προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες και τύπους εδαφών.

Το γεγονός αυτό, μαζί με την επιθυμία σχεδόν κάθε οινοποιού να δημιουργήσει ένα σπουδαίο κρασί «τύπου Μπορντό», εξηγεί την εξάπλωσή της σε όλες τις ζώνες του πλανήτη μας, όπου καλλιεργούνται αμπέλια.

Τα κρασιά που προέρχονται από Cabernet Sauvignon διαθέτουν ισχυρή και συνήθως εύκολα αναγνωρίσιμη προσωπικότητα. Βαθύχρωμα, με πυκνά αρώματα μαύρων φρούτων του δάσους, που διανθίζονται από αρκετά άλλα, ανάλογα την περιοχή, την παραμονή στο βαρέλι ή τον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλιών, τανικά και πλούσια στο στόμα, προσφέρονται για μακροχρόνια παλαίωση, κάποτε μάλιστα την απαιτούν.

Εξαιρετικοί σύντροφοι κάθε κόκκινου κρέατος, αναπτύσσουν μια σχεδόν ερωτική σχέση με το αρνί, ενώ ταιριάζουν τέλεια με τα ώριμα, ήπια μαλακά τυριά με κρούστα, όπως το Camembert και το Brie.

Από τις περίπου 45 ετικέτες ελληνικών Cabernet Sauvignon που είναι διαθέσιμες, δοκιμάσαμε τις 35 με τη μέθοδο της τυφλής γευσιγνωσίας, όπως πάντα. Σας παρουσιάζουμε τις, κατά τη γνώμη μας, 10 καλύτερες, που έγιναν 12, λόγω… συνωστισμού στην κορυφή!

ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ

·Η σειρά παρουσίασης των κρασιών που ξεχώρισαν είναι τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κατάταξη.

·Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στον χώρο σεμιναρίων της Genius in Gastronomy (geniusingastronomy.gr).

·Τα δείγματα ζητήθηκαν από τους παραγωγούς και δοκιμάστηκαν όλα σε θερμοκρασία 18°C.

·Μαζί μας δοκίμασε και ο Αποστόλης Πλαχούρας, οινοχόος στο Funky Gourmet.

·Ευχαριστούμε την οινοχόο Μαρία Δελήτσικου για τη βοήθειά της.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΑΥΛΟΤΟΠΙ 2005 (Τοπικός Οίνος Τεγέας)
Παραγωγός: Κτήμα Τσέλεπου

Χρώμα: Βαθύ πορφυρό, σχεδόν μαύρο, συμπαγές.
Μυτή: Πυκνή, τυπική σύνθεση, με κυρίαρχα τα αρώματα του λιωμένου κασίς και περάσματα καφέ, καπνού και μπαχαρικών στο φόντο.
Στόμα: Ωραίος συνδυασμός δύναμης και κομψότητας. Καλά δομημένο, πλούσιο, με ενσωματωμένες τανίνες, πολυπλοκότητα, ισορροπία και άφθονο φρούτο. Εξαιρετικό τελείωμα όπου πρωταγωνιστούν τα φρούτα και τα ξερά βότανα.

ANNY’S ANIMUS 2003 (Τοπικός Οίνος Τριφυλίας)
Παραγωγός: Κ. Τσώλης, Φ. Κούκης

Χρώμα: Βαθυκόκκινο, με κεραμιδί ανταύγειες
Μύτη: Εξελιγμένο, ελκυστικό μπουκέτο αρωμάτων, όπου αναγνωρίζονται ξερά φρούτα, καπνιστό ζαμπόν, κέδρος, μόκα, βανίλια και μπαχαρικά.
Στόμα: Παρά την ηλικία του, διατηρεί ικανό φρούτο και σφριγηλές τανίνες. Μαλακό στην πρώτη επαφή, ώριμο, με πλούτο και βάθος. Αρμονικό ξεδίπλωμα, μέχρι το μακρύ τελείωμα, με μνήμες βανίλιας και σοκολάτας.

TERRA LEONE CABERNET SAUVIGNON 2006 (Πελοποννησιακός Τοπικός Οίνος)
Παραγωγός: Κτήμα Παλυβού

Χρώμα: Σκούρο κόκκινο, συμπαγές.
Μύτη: Νεανική, ευχάριστη παρουσία, που συνδυάζει αρώματα φραμπουάζ, γλυκόριζας, κέικ σοκολάτας, γλυκών μπαχαρικών και φρυγανισμένου ψωμιού.
Στόμα: Γλυκό, θερμό, άγγιγμα. Ωραίο δομημένο, με στέρεο σκελετό, ντυμένο με πλούσιο φρούτο. Τανίνες αισθητές ακόμη, αλλά πολύ καλής ποιότητας. Πολύ μακρύ τελείωμα, όπου ξανάρχονται τα φρούτα και η βανίλια.

ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ 2007
(Τοπικός Οίνος Κρανιάς)
Παραγωγός: Κτήμα Κατσαρού

Χρώμα: Κόκκινο βαθύ και πυκνό, σχεδόν αδιαπέραστο.
Μύτη: Ντροπαλό ακόμη, υπαινίσσεται περισσότερο παρά αποκαλύπτει τον αρωματικό του πλούτο. Μαύρα φρούτα, δέρμα, σάρκα, πίσσα και φρυγανισμένο ψωμί.
Στόμα: Εξαιρετικά νέο, με στιβαρές, έντονες τανίνες, που υπόσχονται λαμπρό μέλλον. Πλούσιο εκχύλισμα, θέρμη και γενναιοδωρία. Εξαιρετικά μακρύ και τανικό τελείωμα. Χρειάζεται υπομονή και μετάγγιση!

ΚΑΒΑ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ 2004 (Τοπικός Οίνος Δράμας)
Παραγωγός: Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Χρώμα: Μαυροκόκκινο, απόλυτα συμπαγές.
Μύτη: Πολυσύνθετο μπουκέτο, όπου εναλλάσσονται γλυκά αρώματα κασίς, μαύρου κερασιού και δαμάσκηνου, με μνήμες σοκολάτας, μελανιού, καπνού και ξύλου.
Στόμα: Γεμάτο, ρωμαλέο, στα όρια του πληθωρικού, με τανίνες δυνατές αλλά ολοστρόγγυλες. Φρούτο και αλκοόλη σε ισορροπία. Βάθος και πολύ μεγάλη διάρκεια. Θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

ΑΣΠΡΟΣ ΛΑΓΟΣ 2007 (Κρητικός Τοπικός Οίνος)
Παραγωγός: Νίκος Δουλουφάκης

Χρώμα: Βαθυπόρφυρο, αρκετά συμπαγές.
Μύτη: Πλούσια και ευχάριστη σύνθεση αρωμάτων. Μαύρα φρούτα, μελάνι, γραφίτης, κέδρος, πιπεριά, σε φόντο βρεγμένης γης, τοστ και βανίλιας.
Στόμα: Πλούσιο και θερμό, πολύ καλή δομή και οξύτητα, τανίνες δυνατές, που υποστηρίζονται άψογα από ζουμερό εκχύλισμα φρούτου. Μακριά επίγευση, που διατηρεί το φρούτο.

ROSSIU DI MUNTE – ΓΙΝΙΕΤΣ 2007 (Τοπικός Οίνος Μετσόβου)
Παραγωγός: Κατώγι-Στροφιλιά ΑΕ

Χρώμα: Κοκκινόμαυρο, πυκνό.
Μύτη: Εκφραστικό και σύνθετο μπουκέτο. Αναγνωρίζουμε μαύρο φραγκοστάφυλο, ώριμο δαμάσκηνο, δέρμα, μελάνι, κέδρο και μια διακριτική γήινη νότα.
Στόμα: Σφριγηλές αλλά καλά ενσωματωμένες τανίνες, δημιουργούν αίσθηση δύναμης και στιβαρότητας. Θέρμη και γενναιοδωρία, που συνδυάζεται με καλό φρούτο. Μακρύ τελείωμα, με μνήμες φρούτων σε σοκολάτα.

21ος ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ 2007 (Τοπικός Οίνος Τριφυλίας)
Παραγωγός: Α. Χαραλαμπόπουλος

Χρώμα: Πολύ βαθύ κόκκινο, σχεδόν μαύρο, συμπαγές.
Μύτη: Ευχάριστη σύνθεση, με παρουσία δαμάσκηνου, γλυκού βύσσινου, μελανιού, σάρκας, δέρματος και φρυγανισμένου ψωμιού.
Στόμα: Πυκνότητα και πλούτος η πρώτη εντύπωση. Στιβαρές τανίνες και άφθονο φρούτο. Θερμό, καλά δομημένο, με διάρκεια και βάθος. Επίγευση με έντονα βανιλάτη αίσθηση.

ΚΑΠΝΙΑΣ «ΖΥΓΟΣ» 2006
(Τοπικός Οίνος Κοιλάδας Αταλάντης)
Παραγωγός: Κτήμα Χατζημιχάλη

Χρώμα: Βαθύ πορφυρό, συμπαγές
Μύτη: Πολυεπίπεδο και ελκυστικό μπουκέτο αρωμάτων, τυπικό της ποικιλίας. Μαρμελάδα κασίς, γλυκόριζα, καπνός, φίνο δέρμα, κέδρος και καπνιστό ζαμπόν, σε φόντο βανίλιας.
Στόμα: Γλυκό και γεμάτο άγγιγμα. Τανίνες ευγενικές, αρκετά στρογγυλεμένες, που συνδυάζονται με καλό φρούτο και οξύτητα. Θερμό και συγχρόνως κομψό, ισορροπεί ευχάριστα ανάμεσα στον Παλιό και στον Νέο Κόσμο.

ΝΕΑ ΔΡΥΣ 2004 (Τοπικός Οίνος Αχαΐας)
Παραγωγός: Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Χρώμα: Σκούρο κόκκινο, με κεραμιδί ανταύγειες.
Μύτη: Κομψή και πολυσύνθετη, με καθαρές αναφορές στην ποικιλία. Ωριμα μαύρα φρούτα, καφές, σοκολάτα, μπαχαρικά, πάστα ελιάς, σε φόντο βανίλιας.
Στόμα: Ευρωπαϊκού προσανατολισμού, προβάλλει μάλλον τη φινέτσα και την κομψότητα, παρά τη δύναμη. Αριστοκρατικές τανίνες χαρίζουν υπόσταση. Δομή, ισορροπία και ωραίο φρούτο στο μακρύ τελείωμα.

ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ 2006
(Cabernet Sauvignon 90%, Αγιωργίτικο)
Αττικός Τοπικός Οίνος
Παραγωγός: Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Χρώμα: Μαυροκόκκινο, αρκετά συμπαγές.
Μύτη: Θερμό, «νότιο», μπουκέτο αρωμάτων. Μαρμελάδα φραγκοστάφυλου, ξερό δαμάσκηνο, κανέλα, σοκολάτα, καπνιστή πάπρικα, σάρκα και ξύλο.
Στόμα: Γλυκό και θερμό στην πρώτη επαφή. Πυκνό και γεμάτο, με πλούσιες αλλά στρογγυλεμένες τανίνες, καλά δομημένο, με πολυπλοκότητα και βάθος. Πολύ καλό τελείωμα, με νύξεις φρούτων και καφέ.

CABERNET SAUVIGNON 2006
(Τοπικός Οίνος Ηρακλείου)
Παραγωγός: Κτήμα Μιχαλάκη

Χρώμα: Πορφυρό, μέσης πυκνότητας
Μύτη: Αλλο ένα κρασί με μεσογειακό ταμπεραμέντο. Λειωμένα, γλυκά φρούτα, ξερά βότανα και μπαχαρικά, λεπτό δέρμα, καπνός και βανίλια, απ’ το βαρέλι.
Στόμα: Ζεστό άγγιγμα. Σαρκώδες, χωρίς να γίνεται πληθωρικό, με καλής ποιότητας τανίνες, που μαζί με το φρούτο συμβάλλουν στη δομή, χωρίς να ενοχλούν. Μακριά επίγευση, με γλύκα και φρούτο.