Υλικά (για 2 άτομα)

12 μέτριες γαρίδες
1 λεμόνι, σε ροδέλες
600 ml νερό (περίπου 3 φλ.)
200 γρ. αρωματικό ρύζι
3 κ.σ. σησαμέλαιο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
3 ροδέλες κομπόστα ανανά, σε κομματάκια
1/3 ποτηράκι του κρασιού ούζο
αλάτι και λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα
2 κ.σ. καυτερή μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. σησαμέλαιο
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Σε γυάλινο μπολ βάζουμε τις γαρίδες με τις ροδέλες λεμονιού ανάμεσά τους. Αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 φλ. αλατισμένο νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τις γαρίδες (χωρίς το λεμόνι) και τις αφήνουμε για 5 λεπτά με σκεπασμένο καπάκι. Τις σουρώνουμε, αφαιρούμε τα κεφάλια τους και κρατάμε στην άκρη τον ζωμό.
2 Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τον ζωμό, το υπόλοιπο νερό και λίγο αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Μετά από 2-3 λεπτά, χαμηλώνουμε σε μέτρια ένταση τη φωτιά, και αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και το καπάκι και αφήνουμε για 5 λεπτά.
3 Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το σησαμέλαιο. Μόλις κάψει, σοτάρουμε το σκόρδο, τον ανανά και τις γαρίδες. Σβήνουμε με το ούζο. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, βγάζουμε τις γαρίδες από το τηγάνι και ρίχνουμε το ρύζι. Το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
4 Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες (προαιρετικά τις καθαρίζουμε προηγουμένως). Σερβίρουμε το ρύζι και τις γαρίδες με τη σάλτσα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τις γαρίδες με λίγο σουσάμι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.