Υλικά (για 10-12 άτομα)

Για τον κιμά

5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για την επάλειψη

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

3 κ.σ. κέτσαπ

1 κ.σ. μουστάρδα

1 φλ. ψωμί, τριμμένο

1 αβγό

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

300 γρ. πένες

80 γρ. προσούτο, σε καρέ

1 κόκκινη πιπεριά, σε καρέ

8 μικρά μανιτάρια σαμπινιόν, ψιλοκομμένα

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

200 γρ. γραβιέρα

αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ποτήρι γάλα, ζεστό

Εκτέλεση

1 Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν.

2 Σε μια μπασίνα βάζουμε τον κιμά, την κέτσαπ, τη μουστάρδα, το τριμμένο ψωμί, το αβγό, τον μαϊντανό, το θυμάρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά.

3 Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις σουρώνουμε και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

4 Στο ίδιο τηγάνι που σοτάραμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε το προσούτο, την πιπεριά και τα μανιτάρια για περίπου 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Τα ρίχνουμε στην πιατέλα με τις πένες και αλατοπιπερώνουμε.

5 Σε άλλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Tρίβουμε τη γραβιέρα και τη ρίχνουμε στις πένες μαζί με την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

6 Αλείφουμε μια λαδόκολλα με λίγο λάδι, απλώνουμε τον κιμά και τον ανοίγουμε σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο σχήμα. Βάζουμε στη μέση τη γέμιση και τον τυλίγουμε από τη φαρδιά πλευρά του σε ένα ρολό. Κλείνουμε τη λαδόκολλα σαν καραμέλα. Βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Βγάζουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα