Άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο και φιλοδοξεί να παντρέψει τις πολίτικες με τις αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις. Ο λόγος για το νέο εστιατόριο της Μαρίας Εκμεκτσίογλου στο Καλαμάκι, το πρώτο μαγαζί της επί ελληνικού εδάφους – το πρώτο είναι το Maria’s Garden στην Κωνσταντινούπολη. Το εστιατόριο λέγεται κι αυτό Maria’s και φέρει την ιδιαίτερη και πληθωρική οπτική της τόσο αναφορικά με τη διακόσμηση όσο και σε σχέση με το μενού. Η αρχική ιδέα της ιδιοκτήτριας ήταν να μεταφερθούμε στην τραπεζαρία ενός πολίτικου σπιτιού. Να ζήσουμε την ατμόσφαιρα και να γευτούμε το φαγητό που θα μας πρόσφερε μία Πολίτισσα η οποία θα μας υποδεχόταν στο σπίτι της.

Ο Σάκης Κυριακίδης ανέλαβε να δώσει σάρκα και οστά στην ιδέα της όσον αφορά τον χώρο, ο οποίος συγκροτείται από ετερόκλητα στοιχεία και αποπνέει μια φιλόξενη αύρα. Στην πρώτη αίθουσα οι τοίχοι είναι ντυμένοι με πλακάκια σε διαφορετικά σχέδια, ενώ στο κέντρο της σάλας έχει δημιουργηθεί ένα αστικό σαλόνι. Μπρούντζινα σκεύη, γυάλες με τουρσιά, ζωγραφιστά πιάτα και αναμνηστικά παντός είδους από τις δύο πλευρές του Αιγαίου πλαισιώνουν τον χώρο. Στην πίσω πλευρά υπάρχει μια όμορφη αυλή με εσπεριδοειδή δέντρα.


Το μενού είναι αιγαιο-πολίτικο, από χουνκιάρ με κεφτεδάκια, παστουρμαδοπιτάκια και μύδια ντολμά μέχρι αρνάκι με μάραθο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το αρνίσιο κότσι με δαμάσκηνα, πατάτες, μανιτάρια, πράσινες και κόκκινες πιπεριές και καραμελωμένη σάλτσα με μπούκοβο και το κρητικό αρνάκι φρικασέ με ασκολύμπρους. Η κυρία Εκμεκτσίογλου έχει αναφέρει ότι έψαχνε για πολλούς μήνες τα καταλληλότερα υλικά για τα πιάτα της. Τελικά, προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ονομαστές για τα τοπικά προϊόντα τους: Χίο, Νάξο, Ήπειρο και Κρήτη, γιατί όπως λέει και η ίδια: «Χωρίς αγνά και παραδοσιακά υλικά δεν μπορείς να φτιάξεις ένα καλό φαγητό».

Maria’s: Θουκυδίδου 53-55, Καλαμάκι, τηλ. 210 9828787