Τα έλεγε πριν από μερικά χρόνια ο Φεριάν Αντριά, τα έλεγε και ο Αλέν Ντυκάς πως το μέλλον της γαστρονομίας έχει ρίζες στο Περού. Και όντως εδώ και πέντε χρόνια περίπου η πιο δημοφιλής τάση στη γεύση είναι η κουζίνα Nikkei. Πρόκειται για το πάντρεμα δυο διαφορετικών γαστρονομικών πολιτισμών που προέκυψε όταν τον 19ο αιώνα συναντήθηκαν στην κουζίνα η ιαπωνική και η περουβιανή κουλτούρα. Η καινούργια κουζίνα ονομάστηκε Nikkei και παντρεύοντας υλικά και τεχνικές δημιουργεί μια ιδιαίτερη γαστρονομική προσέγγιση. Αυτά τα αναφέρω για να εξηγήσω πιο καλά την εμπειρία μου από την επίσκεψη στο Κ for Kiku στο Ψυχικό, το μικρό αδερφάκι του Kiku, το οποίο φέτος διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα εστιατόρια του ομίλου, υιοθετεί την κουζίνα Nikkei και αλλάζει χαρακτήρα.

Μαύρο και μοβ είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στο Κ for Kiku, μια ξύλινη μπάρα στην είσοδο και ένα ανοιχτό sushi bar πιο μέσα.

Ομορφη ατμόσφαιρα, μουσικές που συνοδεύουν ευχάριστα χωρίς να ενοχλούν με την έντασή τους, χρωματιστά κέφια στα πιάτα. Επικρατούν οι γιαπωνέζικες τεχνικές και οι περουβιανές πρώτες ύλες όπως οι ποικιλίες πιπεριάς. Ελαφριά η κουζίνα Nikkei είναι σαφώς πιο απλή από την ιαπωνική, όμως από το μενού δεν λείπουν και κάποια πιο ιδιαίτερα πιάτα με εξεζητημένες τεχνικές.

Δοκίμασα πολλά πιάτα. Σοτέ φασόλια σόγιας µε βούτυρο, pisco, και ανθό αλατιού, Λεπτές φέτες σολοµού µε βινεγκρέτ από φρούτα, Σεβίτσε λαβράκι, Σαλάτα µαύρης κινόας µε γαρίδες, χτένια και βινεγκρέτ περουβιανής πιπεριάς, Χταπόδι με µίσο σος, Γαρίδες τεµπούρα, Ντάµπλινγκ πάπιας στον ατµό µε σος σόγιας και πιπεριά, Γαρίδες σχάρας µε σος περουβιανής πιπεριάς και ιαπωνικού κίτρου, Καλαµάκι κοτόπουλο µε BBQ σος, Χοιρινά παϊδάκια iberico καραµελωµένα µε BBQ σος, ποικιλία σούσι. Ξάφνιασμα ευχάριστο στον ουρανίσκο, ανάλαφρες γεύσεις με κορυφαίο το Σεβίτσε λαβράκι, τα Ντάμπλινγκ πάπιας, τα Χοιρινά παϊδάκια και το σούσι. Τα φασόλια σόγιας θα ήθελα να τα τρώω κάθε μέρα! Στα γλυκά η Crème brûlée εσπρέσο, µπισκοτάκια από τζίντζερ-λεµόνι και παγωτό βανίλια, και η Τριλογία σοκολάτας, µε παγωτό από καρπό του κακάο ήταν εξαιρετικά.

Mια γερή ομάδα

Η καινούργια γαστρονομική ταυτότητα του K for Kiku εκφράζεται μέσα από τις δημιουργίες των σεφ του.Τα βιογραφικά τους είναι εξίσου δυνατά.

O Executive Chef του εστιατορίου Σταμάτης Σκριάπας από τα πρώτα του βήματα ασχολήθηκε με την γιαπωνέζικη κουζίνα. Οι ιάπωνες σεφ δίπλα στους οποίους μαθήτευσε τού έδειξαν τον δρόμο ενώ η έμπνευση έρχεται από τα ταξίδια του. Έχοντας συνεργαστεί με εστιατόρια σε Ελλάδα και εξωτερικό ο Σταμάτης Σκριάπας βρίσκεται στο τιμόνι της κουζίνας των εστιατορίων Kiku από την άνοιξη του 2016.

Ο Sushi Chef Yujiro Harada κατάγεται από την Ιαπωνία και ύστερα από αρκετές γευστικές περιπλανήσεις ανά τον κόσμο, ανέλαβε το sushi bar του K for Kiku για να δημιουργήσει γεύσεις επηρεασμένες από την πατρίδα του.

O Executive Chef του εστιατορίου Σταμάτης Σκριάπας και ο Sushi Chef Yujiro Harada.

O pastry chef Δημήτρης Χρονόπουλος επιμελείται τα γλυκά των εστιατορίων Kiku που δέχονται επιρροές περισσότερο από την Ευρώπη. Την cocktail list των εστιατορίων Kiku επιμελείται ο Βασίλης Ρούσσος. Εδώ κυριαρχούν τα sake και pisco, όπως και τα κοκτέιλ με βάση τα παραδοσιακά ποτά της Ιαπωνίας και του Περού. Οι επιλογές σε κρασιά προέρχονται από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα.

Tηλ. κρατήσεων: 210 677 6759,Περικλέους 7, 15 451, Ψυχικό, Αθήνα, Δευτέρα-Σάββατο 20:00-01:00.

Τιμές: €30-50/άτομο.