«Από το χωράφι στο τραπέζι» θα μπορούσε να είναι η ελεύθερη απόδοση του διεθνούς κινήματος «From farm to table» που φέρει την τοπική παραγωγή στο κέντρο της μαγειρικής δημιουργίας και συνδέει μία κουζίνα με έναν ή περισσότερους τοπικούς παραγωγούς. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Να βάζουμε στο πιάτο μας φαγητό φτιαγμένο από τα υλικά της ευρύτερης γειτονιάς μας. Αν και στην Ελλάδα το κίνημα δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση, αφού οι λαϊκές αγορές εφοδιάζουν τα νοικοκυριά με φρέσκα προϊόντα που προέρχονται από κοντινές περιοχές, το ενδιαφέρον που παρουσιάζει σε διεθνές επίπεδο είναι μεγάλο.

Το ξενοδοχείο The Margi στην Ελλάδα έχει ενστερνιστεί τις αξίες του κινήματος καλλιεργώντας σε δική του φάρμα πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιεί στα ντελικάτα πιάτα του. Ο λόγος ωστόσο που μας έφερε εδώ ένα καλοκαιρινό βράδυ ήταν η ανακαίνιση του χώρου και η επαναλειτουργία του γαστρονομικού εστιατορίου του με το όνομα Patio στο ατμοσφαιρικό αίθριο του ξενοδοχείου. O κατάλογος του νέου εστιατορίου περιλαμβάνει a la carte επιλογές και δύο μενού γευσιγνωσίας, το ένα επηρεασμένο από την ελληνική παράδοση και το άλλο με βάση μεσογειακές γεύσεις.

Ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής δημιουργεί πιάτα υψηλής γαστρονομίας με αναφορές στις εικαστικές τέχνες ακριβώς για να καταδείξει την καλλιτεχνική φύση της κουζίνας αυτού του είδους. Δημιουργική, ελληνική και ταυτόχρονα μεσογειακή κουζίνα με ντελικάτες υφές και μαεστρία στη σύνθεση των γεύσεων. Στα πρώτα πιάτα, δοκιμάσαμε μια μους αχινού με αβγά αχινού και αφρό από ούζο και λεμόνι, καβουρντισμένα χτένια με μαρμελάδα ντομάτα-τσορίθο και σάλτσα από μάραθο, ενώ στα κυρίως έναν αστακό σε χειροποίητα ζυμαρικά γεμιστά με καπνιστή μελιτζάνα και κολοκύθι με σάλτσα μπισκ και αρνάκι με πουρέ από αρακά και τερίνα πατάτας με δενδρολίβανο. Το δείπνο μας έκλεισε με ροδάκινο σε διαφορετικές μορφές και υφές: ψητό με δενδρολίβανο, κρεμέ και παγωτό. Όλα τους πιάτα που δικαιολογούν τουλάχιστον μία βόλτα στη Βουλιαγμένη, που σε συνδυασμό με το πολύ προσεγμένο περιβάλλον, χαρίζουν την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία. Όπως άλλωστε μας είπε και ο ίδιος ο σεφ «Σκοπεύουμε να αλλάξουμε τον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας, ή μάλλον, να το επεκτείνουμε προς το Νότο». Κύριε Γιακαλή, κινείστε σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση!

Το Patio λειτουργεί Τρίτη – Σάββατο, από τις 19:30 μέχρι τις 23:30. Για κρατήσεις: τηλ. 210 8929160.