Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια επαγγελματικής παρουσίας του στην βελγική πρωτεύουσα, ο σεφ του εστιατορίου Philema, Μάνος Μακρυγιαννάκης βραβεύεται από τους Guides Delta.Επενδύοντας σε ελληνικά προϊόντα και σε συνεργασίες αποκλειστικά με έλληνες παραγωγούς και συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα, με υλικά και προϊόντα που η σύγχρονη γαστρονομία έχει «ξεχάσει» καταφέρνει να συμπληρώνει έναν απολαυστικό κατάλογο επιλογών. Το μυστικό του, όπως αναφέρει, είναι «να επιλέγεις να προμηθεύεσαι πάντα τα καλύτερα προϊόντα με στόχο την ποιότητα κι όχι το κέρδος». Για τον ίδιο η μαγεία της ελληνικής κουζίνας κρύβεται στις μνήμες από την παιδική ηλικία, στην κατσαρόλα που βράζει, στα αρώματα από τα μπαχαρικά.

Με έμφαση στην Κρήτη λοιπόν το Philema εστιάζει στο συγκέρασμα παραδοσιακών και σύγχρονων γεύσεων και με εφαλτήριο τις αναμενόμενες προτάσεις του κρητικού ντάκου, της φάβας και του ταραμά, το βλέμμα πέφτει στο καπνισμένο απάκι με κρητικό φασκόμηλο, στον ξεχασμένο «καγιανά» και έπειτα στην νέα πρόταση, το τραχανώτο.

«Tο Philema δεν έχει υπαλλήλους. Εχει συνεργάτες» συνηθίζει να λέει ο Μάνος, διαλέγοντας συνεργάτες, οι οποίοι καταφέρνουν να κερδίζουν το χαμόγελο των πελατών πάντα, με τρόπο τόσο απλό και τόσο μυστήριο, όπως και η μυρωδιά του επόμενου πιάτου που θα έρθει στο τραπέζι.

Brussels Deli – Resto, Chaussée de Waterloo 437, 1050 Ixelles και www.philemabrussels.be