Το Βερολίνο είναι μια πόλη όπου ισχύει απόλυτα η φράση «τα πάντα ταιριάζουν». Ετσι, πολλές φορές η διακόσμηση χώρων γίνεται με υλικά και έπιπλα που ο καθένας φέρνει από το σπίτι του. Αυτή η φιλοσοφία μεταφέρθηκε στον Κεραμεικό, ποτίστηκε με πολλή ρακή και να σου το, φτιαγμένο από το οτιδήποτε, Berlin Raki. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι οπαδός τέτοιων στυλιστικών προσεγγίσεων, ούτε ότι το τελικό αποτέλεσμα φόρτωσε το νοητό έντυπο βαθμολογίας που φτιάχνω στο μυαλό μου με πόντους. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι ο χώρος αποπνέει μια οικεία και ζεστή αίσθηση που ενισχύεται από την επιπλέον ζεστασιά της σούπας ημέρας, μιας βελουτέ από κουνουπίδι, λάδι τρούφας και παρμεζάνα που σε ανακουφίζει και σε καλωσορίζει ώσπου να κοιτάξεις τον κατάλογο. Αυτό θα πάρει την ώρα του, όχι λόγω του αριθμού των πιάτων – που κυμαίνεται σε απόλυτα λογικά επίπεδα για να διασφαλιστεί καλό και φρέσκο φαγητό – αλλά λόγω του πλήθους των αναγραφόμενων υλικών.

Η σεφ-ιδιοκτήτρια Αριάδνη Πούλιου

Πληθωρική θα χαρακτήριζε κάποιος την κουζίνα του Berlin Raki, εκρηκτική θα την έλεγα εγώ. Η σεφ-ιδιοκτήτρια Αριάδνη Πούλιου έβαλε στην άκρη τη ζωγραφική της καριέρα και αφοσιώθηκε στη μαγειρική, προλαβαίνοντας να περάσει από εξαιρετικά σχολεία όπως η Χύτρα. Και αν στο μυαλό της έχει κάποια πηγή έμπνευσης όταν ζωγραφίζει στο πιάτο, μάλλον αυτή είναι ο Ιερώνυμος Μπος παρά ο Μιρό! Και αυτή η εκτίμηση δεν έχει να κάνει διόλου με τη φυσιογνωμία των πιάτων της – ίσα-ίσα που αυτά προσεγγίζουν περισσότερο τα χρώματα και τη διάθεση του μεγάλου Ισπανού – αλλά με τη συνύπαρξη αμέτρητων πρώτων υλών μέσα σε αυτά κατ’ αναλογία με τα αμέτρητα πρόσωπα στους πίνακες του συγκλονιστικού ολλανδού ζωγράφου. Πάντως μην περιμένετε να διακρίνετε καθεμία από αυτές τις πρώτες ύλες στο πιάτο. Απλά καθήστε όσο πιο αναπαυτικά σας επιτρέπει το περιορισμένο του χώρου και επικεντρωθείτε στο σύνολο, το οποίο είναι αρκούντως απολαυστικό.

Οι εντάσεις χτυπούν κόκκινο και αυτό το αποδεικνύουν τόσο η ομώνυμη σαλάτα που ξεχειλίζει από τα χρώματα και τα αρώματα του αντιδιού, του ροδιού, του κοτόπουλου, του πράσινου μήλου και των άλλων υλικών, όσο και η εμβληματική Scubretta, μια μπρουσκέτα από σκουμπρί που παφουμάρεται με φρέσκα βότανα, κολοκύθι, πράσινη ελιά, λάιμ και μπαχάρια. Τα θαλασσινά πιάτα συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν, παραδίδοντας μάλιστα μαθήματα συνδυασμού καλών πρώτων υλών και εξαιρετικών μαγειρικών χρόνων. Οι καλής ποιότητας γαρίδες μαζί με σύγκλινο Μάνης γίνονται ζουμερό σουβλάκι-ποίημα, αλλά και φίνο κριθαρότο ενισχυμένο με τον αέρα που προσδίδει η άφθονη φρέσκια ντομάτα. Ολα τα παραπάνω μάλιστα δεν συμβαίνουν σε κάποιο επιτηδευμένο εστιατόριο αλλά σε ένα ρακάδικο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τίμημα που καλείται κανείς να καταβάλει και το οποίο κυμαίνεται μεταξύ €10-15.

Βέβαια δεν είναι τα πάντα «γερμανικά» πλασμένα στο Berlin Raki. Για παράδειγμα, το βρασμένο σε μέλι και μαυροδάφνη χταπόδι ήταν πολύ γλυκό, η πατατοσαλάτα Sommerzeit αδικούνταν από την παλιομοδίτικη αίσθηση της μαγιονέζας και η τέλεια ψημένη ταλιάτα απλά δεν διέθετε εγγενή νοστιμιά. Ομως τα παραπάνω όχι μόνο δεν θα απέτρεπαν κάποιον από το να ξαναπάει, αλλά είμαι σίγουρος – κρίνοντας από τη δεκτικότητα της σεφ στην κριτική – ότι την επόμενη φορά θα είχαν διορθωθεί. Την ώρα που απολάμβανα τα υπέροχα γλυκά, ένα τρένο περνούσε στις γειτονικές σιδηροδρομικές γραμμές. Δεν ψήθηκα να πηδήξω σε ένα βαγόνι ακόμη και αν ήξερα ότι πηγαίνει στο Βερολίνο. Γιατί εκείνη τη στιγμή εγώ είχα Βερολίνο, ενώ αυτό δεν είχε ρακή…

Berlin Raki, Κωνσταντινουπόλεως 44 και Ελασιδών 29, τηλ. 213 0313.519.

Πολλές μπουκιές, λίγα λόγια…

Οι ευκαιρίες να γευτείς δημιουργική κουζίνα επιπέδου στο Ηράκλειο είναι ελάχιστες. Το Dish, αν και επί της ουσίας είναι ένα bar-restaurant, υπηρετεί πιστά το είδος εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό το πράττει ακόμη πιστότερα, αφού τα ηνία της κουζίνας του ανέλαβε ο Αγγελος Πρατσίνης με την ομάδα του.
Οι νεαροί σεφ χρησιμοποιούν την τεχνική sous vide με αποτέλεσμα τέλεια μαγειρεμένα κρέατα και ψάρια, όπως τα μελένια μοσχαρίσια μάγουλα και ο ζουμερός σολομός. Ομως το μαγείρεμα σε κενό αέρα δεν αποτελεί μονόδρομο στο Dish, με τις σαλάτες να διαθέτουν φρεσκάδα και αέρα κρητικής γης, το καρπάτσιο μόσχου εκπληκτική ισορροπία και φινέτσα ενώ τα τυλιγμένα σε κανταΐφι κεφτεδάκια κοτόπουλου το καλύτερο τηγάνι που έχω απολαύσει εδώ και καιρό.

Το καινούργιο μενού τρέχει εδώ και μόλις μία εβδομάδα και έτσι κάποια πιάτα απαιτούν κάποιες πινελιές τελειοποίησης, όμως αυτό δεν μετριάζει διόλου τις τελικές εντυπώσεις. Και αυτές είναι τόσο θετικές που θα επέτρεπαν στο Dish να σταθεί με αξιώσεις ακόμη και στην αρένα της απαιτητικότερης (σε αυτό το είδος κουζίνας) Αθήνας.

Γι’ αυτό όποιος κάτοικος ή επισκέπτης του Ηρακλείου αγαπά τη μοντέρνα ποιοτική εστίαση αξίζει να επισκεφθεί το Dish. Και είμαι σίγουρος ότι θα βρει υπέροχο φαΐ στο dish του.

Dish, Παπαγιαμαλή 3, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 227.118