Αν μέχρι τώρα γνωρίζατε το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς στον Τορωναίο Κόλπο, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ως έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό, ήρθε η ώρα να το μάθετε και ως έναν μοναδικό γαστρονομικό προορισμό. Διότι η ακτογραμμή των 9 χλμ. με τις πεντακάθαρες παραλίες και τα αναρίθμητα φυσικά λιμανάκια, το διεθνών προδιαγραφών γήπεδο γκολφ, η μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα της Βόρειας Ελλάδας, οι εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ, οι πισίνες, τα κέντρα θαλασσοθεραπείας και spa, οι περιπατητικές διαδρομές, το καζίνο και ο θερινός κινηματογράφος, ανάμεσα σε άλλα, αποτελούν μόνο μία σύντομη περιγραφή των δυνατοτήτων του. Η διάσταση που αξίζει να εξερευνήσει κανείς επιπλέον είναι η γαστρονομική εμπειρία η οποία προσφέρεται όχι μόνο στο επισκέψιμο ομώνυμο κτήμα στις πλαγιές του όρους Μελίτωνα, αλλά σχεδόν σε κάθε γωνιά του ξενοδοχείου.

Χορταστικό ξεκίνημα

Η ημέρα στο Πόρτο Καρράς ξεκινά με το «ελληνικό πρωινό» που προσφέρεται εκ παραλλήλου με το κλασικό στον μπουφέ του ξενοδοχείου Porto Carras Meliton. Περιλαμβάνει αυθεντικές τοπικές συνταγές και πρώτη ύλη από όλη τη Χαλκιδική. Αγιορείτικο καρβέλι, κέικ αρωματισμένο με μουντοβίνα (απόσταγμα μελιού), αμυγδαλωτά Νέου Μαρμαρά με άρωμα από λικέρ μούσμουλο, σουσαμόπιτα, ντόπια τυροκομικά, αλλαντικά και αλίπαστα, αχνιστό τραχανά, κολοκυθόπιτα γλυκιά με χωριάτικο φύλλο, πλιγούρι με λουκάνικο χωριάτικο, αβγά σογντά (μαγειρεμένα με μυστική προσφυγική συνταγή), χυλοπίτες με χοιρομέρι καπνιστό, λιαστή ντομάτα και ελιές Χαλκιδικής και πολλά ακόμη…

Για ποτάκι και κρασάκι

Η συνέχεια μπορεί να γίνει είτε με ένα δροσιστικό ποτό σε κάποιο από τα beach bars – εδώ εννοούμε και το Wet Bar που βρίσκεται μέσα στην υπαίθρια πισίνα-jacuzzi – είτε με κάποιο χαλαρωτικό τσάι μετά το spa, ή με κάποιον μεζέ σε ένα από τα εστιατόρια του συγκροτήματος. Ιδανικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα wine cocktails στο Calma cafe bar στη μαρίνα, όπου οι ετικέτες του Κτήματος Πόρτο Καρράς κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη συνταγή τους. Οσο για το κτήμα, αξίζει να το επισκεφτείτε μόνο και μόνο επειδή πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιωτικό αμπελώνα στην Ελλάδα (4.750 στρέμματα), αποκλειστικά βιολογικής καλλιέργειας, με αμπελοτόπια διαφορετικού terroir, απ’ όπου προέρχονται οι ετικέτες με την ένδειξη ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Πλαγιές Μελίτωνα. Στην αίθουσα Μελισσάνθη μπορείτε να δοκιμάσετε αλλά και να αγοράσετε όλες τις ετικέτες του κτήματος από παλιές και νέες σοδειές.

Πιάτα με υπογραφή

Πίσω στο συγκρότημα, το μενού των εστιατορίων News Cafe (με θέα ένα σύμπλεγμα από πισίνες και κήπους), Τrattoria Astro και Τσιπουράκι στη μαρίνα, επιμελείται ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης. Και αυτό σημαίνει νόστιμα, ιδιαίτερα πιάτα, αλλά και έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια. Το λάδι προέρχεται από τον βιολογικό ελαιώνα του κτήματος με τις 45.000 ρίζες ελιές, ενώ τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά παρασκευάζονται εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο του συγκροτήματος. Από τον κατάλογο ξεχωρίσαμε το μπαγκετίνι με λιαστή ντομάτα γεμιστό με γαρίδες, λαχανικά στο γουόκ και πράσινο κάρι, τη γαλλική σαλάτα με ψητό κοτόπουλο, γλιστρίδα, αμύγδαλα, φλοίδες γραβιέρας και caesar sauce, το ριζότο με καβουρμά, λιαστή ντομάτα, πορτοκάλι, σαφράν και φασκόμηλο (οπωσδήποτε), την πίτσα Vegetariana με μανιτάρια, κολοκυθάκια, ντομάτα, κατσικίσιο τυρί και λάδι τρούφας, το γιουβετσάκι θαλασσινών σε κατσαρολάκι, τους κεφτέδες με σάλτσα ντομάτας και μετσοβόνε και, τέλος, το πανέρι με τηγανητά μαριδάκια, καλαμαράκια, μπακαλιαροκεφτέδες, γαριδάκι ψιλό, καραβιδοουρά και χόρτα, την καλύτερη πρόταση για τσιπουροπαρέα.

Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Οι διάσημοι έλληνες σεφ είναι και εφέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο φεστιβάλ Greek Gastronomy του Porto Carras. Ετσι, κάθε Σάββατο έως και τις 5 Σεπτεμβρίου, ένας από τους σεφ αναλαμβάνει την κουζίνα στην ψαροταβέρνα Τσιπουράκι, στη μαρίνα. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους Mιχάλη Νουρλόγλου, Δημήτρη Δημητριάδη, Jean Louis Capsalas, Μοναχό Επιφάνειο και τον Ηλία Μαμαλάκη, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζουμε τα σαββατόβραδά μας με τους Δημήτρη Σκαρμούτσο (1/8 και 5/9), Μαρία Εκμεκτσίογλου (8/8), Γιάννη Μπαξεβάνη μαζί με Σταύρο Μαλλιαρίδη (15/8), Χριστόφορο Πέσκια (22/8) και Ντίνα Νικολάου (29/8).

Πόρτο Καρράς, Σιθωνία, Χαλκιδική, κρατήσεις στο τηλ. 23750 77000, www.portocarras.com

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 26 Iουλίου 2015.