Το Karàbourno του Σάββα Δαμιανίδη, στην πλατεία του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos, είναι από εκείνα τα εστιατόρια που χαίρομαι που υπάρχουν στην πόλη μου. Ειδικεύεται στα ψάρια και τα θαλασσινά – όχι ότι δεν σερβίρονται κρεατικά – από τις πιο απλές ως τις πιο προχωρημένες γεύσεις. Ξεχωρίζω τη ρεγκοσαλάτα με μυζήθρα και το σκουμπρί σχάρας με φασόλια μαυρομάτικα, το φουξ ριζότο με γαρίδες που οφείλει το όνομά του στο ζουμί από παντζάρι, το χειροποίητο κριθαράκι ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς και στολισμένο με όστρακα, το φιλέτο πέστροφας με φουντούκια, το χταπόδι χουνκιάρ μπεγεντί και, φυσικά, το τηγανητό μεγάλο μύδι – σπεσιαλιτέ της Θεσσαλονίκης. Οι μερίδες είναι χορταστικές και σε πολύ καλές τιμές, αν σκεφτεί κανείς ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά έρχονται καθημερινά από την Ολυμπιάδα, τα Κερδύλια και την Αλόννησο, παρακαλώ. {{{ moto }}}

Το χειροποίητο εδώ είναι αδιαπραγμάτευτο, αφού αλοιφές, παστά, τουρσιά, μαρμελάδες, σος φτιάχνονται επί τόπου – έως και το λικέρ μαστίχα είναι διά χειρός του ιδιοκτήτη του. Οπωσδήποτε πρέπει να αναφέρουμε την προσεγμένη λίστα κρασιών, με έμφαση στον μακεδονίτικο αμπελώνα και ιδιαίτερη βαρύτητα στα λευκά με 35 διαφορετικές ετικέτες. Αξιόλογη επίσης η λίστα με τα τσίπουρα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.