Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Μόλις είχε ανοίξει τις πύλες του στο κοινό που συνωστιζόταν για να θαυμάσει τα ειδώλια της συλλογής του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή. Στα σχεδόν 30 χρόνια που έχουν περάσει από τότε είναι αμέτρητες οι φορές που το έχουμε επισκεφθεί (συχνά με φίλους από το εξωτερικό), είτε για τις μόνιμες συλλογές είτε για τις εκθέσεις, ή για να αγοράσουμε ένα δώρο από το πωλητήριό του. Και πάντοτε καταλήγουμε στο καφέ του, μια περίκλειστη όαση στο κτίριο της Νεοφύτου Δούκα. Να σας πω την αλήθεια, υπήρξε μια περίοδος που το καφέ αυτό είχε γίνει καθημερινή μου συνήθεια. Εγραφα τότε ένα βιβλίο και το πολιτισμένο βουητό των θαμώνων του σε συνδυασμό με το εξυπηρετικό και ταυτόχρονα διακριτικό προσωπικό του αποτελούσαν τις κατάλληλες συνθήκες για να συγκεντρωθεί κανείς χωρίς να νιώθει απομονωμένος.

Το χάσαμε για λίγο καιρό το καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς παρέμεινε κλειστό για ανακαίνιση, αλλά προσφάτως επανήλθε δριμύτερο! Ο χώρος που το φιλοξενεί παραμένει φωτεινός και η βλάστηση δεσπόζει όπως και παλιά, όμως η κεντρική μικρή λιμνούλα δεν υπάρχει πια και το μπαρ έχει μετακομίσει στην απέναντι πλευρά του τοίχου. Τα τραπέζια και τα καθίσματά του έχουν τη λιτότητα που συναντά κανείς και στα εκθέματα του μουσείου, εντύπωση που εντείνεται με το στέγαστρο-γλυπτό το οποίο υπογράφει ο Στέλιος Κόης.

Επειδή όμως το ΒΗΜΑGourmet είναι περιοδικό γαστρονομίας, περνώ αμέσως στο «ψητό»! Ο αέρας αλλαγής που φύσηξε στον χώρο του Cycladic Café φύσηξε μεν και στα πιάτα του, αλλά διατηρώντας σταθερή την ποιότητα του φαγητού που επιμελείται πάντοτε η εταιρεία Μπεγνής Catering. Δεν έχω προλάβει να τα δοκιμάσω όλα: προς το παρόν λοιπόν σας συνιστώ ανεπιφύλακτα τα χειροποίητα ραβιόλια γεμισμένα με σκοτύρι και σερβιρισμένα πάνω σε μια σάλτσα ψητής πιπεριάς και γαρνιρισμένα με φλοίδες τυριού Σαν Μιχάλη. Εξαιρετικό και το φιλέτο μπακαλιάρου που ψήνεται στη σχάρα με αρωματικά βότανα και σερβίρεται με πουρέ αρακά, όπως επίσης και οι σαλάτες του.

Βεβαίως μπορεί κανείς να παραγγείλει κάτι μόνο για να συνοδέψει τον καφέ του και στην περίπτωση αυτή τα γλυκά είναι ασυναγώνιστα (η εταιρεία Μπεγνής Catering ξεπήδησε από το ομώνυμο ζαχαροπλαστείο στη Σαλαμίνα). Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι επανήλθαν τα γνωστά και ευγενικά πρόσωπα που τόσα χρόνια έχουμε συνηθίσει να μας καλημερίζουν και να μας φροντίζουν. Ετσι, νιώθουμε σαν να ξαναγυρνάμε στο ανανεωμένο σπίτι μας…

Cycladic Cafe στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Τετ.-Παρ.-Σαβ. 10.00-17.00, Πέμπτη 10.00-20.00 και Κυριακή 11.00-17.00, τηλ. 210 7228 321 (εσωτ. 129).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.