Τα γαστρονομικά βραβεία Χρυσοί Σκούφοι, τα οποία εδώ και 22 χρόνια τιμούν τη γεύση ως πολιτιστικό αγαθό, εφέτος επιφύλασσαν μια έκπληξη: τη συγκατοίκηση δύο εστιατορίων στην πρώτη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Τουτέστιν τόσο το κερκυραϊκό εστιατόριο Etrusco του Εκτορα Μποτρίνι όσο και το αθηναϊκό Funky Gourmet του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη αναδείχθηκαν ως τα καλύτερα εστιατόρια για το 2015 και μοιράστηκαν την πρώτη θέση.

Κάθε χρονιά οι Χρυσοί Σκούφοι αποτελούν προϊόν ενός οδοιπορικού σε όλη τη χώρα από την 9μελή γευσιγνωστική ομάδα του περιοδικού «Αθηνόραμα» και του «Alpha Guide», του διαδικτυακού οδηγού των καλύτερων ξενοδοχείων και εστιατορίων της Ελλάδας. Η ομάδα αυτή ταξιδεύει σε ολόκληρη την επικράτεια τσεκάροντας το επίπεδο των ήδη γνωστών εστιατορίων και ταβερνών, αλλά και αναζητώντας νέους χώρους εστίασης, οι οποίοι ενδεχομένως πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχτούν στις υποψηφιότητες για βράβευση. Οι γευσιγνώστες επισκέπτονται ινκόγκνιτο τα εστιατόρια, αξιολογούν και βαθμολογούν πιάτο προς πιάτο, τις πρώτες ύλες, τη δημιουργικότητα και την τεχνική των σεφ.

Το εστιατόριο κρητικής κουζίνας Xasteria του ξενοδοχείου Amirandes, Grecotel Exclusive Resort στο Ηράκλειο Κρήτης, απέσπασε το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας με τις δημιουργικές παρεμβάσεις του Executive Chef Γιάννη Κουναλάκη.

Οταν ολοκληρωθεί το «γαστρονομικό σαφάρι» αρχίζουν οι συσκέψεις των μελών της επιτροπής για την ανταλλαγή και τη σύγκριση απόψεων, αλλά και για την τελική βαθμολογία που προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας κάθε μέλους και η οποία διαμορφώνει κάθε χρόνο τη λίστα με τα βραβευμένα εστιατόρια. Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται στα εστιατόρια τα οποία συγκεντρώνουν βαθμολογία 15/20 και άνω. Παράλληλα από το 2009 έχει καθιερωθεί και η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στα εστιατόρια και στις ταβέρνες που τιμούν και εξελίσσουν τις ελληνικές γεύσεις ή πειραματίζονται δημιουργικά πάνω σε αυτές.

Το εστιατόριο Tudor Hall του Ξενοδοχείου King George κέρδισε δύο πολύ σημαντικές πανελλαδικές διακρίσεις γαστρονομίας λαμβάνοντας Χρυσό Σκούφο και βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Το μενού της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων αποτελεί πάντα θέμα συζήτησης και φέτος δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη έξι ελλήνων σεφ. Το δείπνο άνοιξε ο Αθηναγόρας Κωστάκος, σεφ του μυκονιάτικου Bill & Coo, ο οποίος δημιούργησε την τριλογία των amuse bouche: «τα γεμιστά των παιδικών μου χρόνων», «σπανακόπιτα αλλιώς» και το «κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο».

Στη συνέχεια ήρθε το πρώτο πιάτο του δείπνου, το οποίο έφερε την υπογραφή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη και ήταν σαρδέλες μαρινάτες με κινόα, σάλτσα αμπελόφυλλο και αφρό λεμονιού yuzu. Επειτα σερβιρίστηκε ορτύκι ψημένο σε δύο χρόνους με κουσκουσάκι με κυδώνι, φουντούκι και «χιόνι» από ξύγαλο του σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου του εστιατορίου Abovo. Ο Παναγιώτης Γιακαλής, σεφ των εστιατορίων Baku και Malabar του ξενοδοχείου Margi έφτιαξε μπακαλιάρο με ελαφριά κρέμα σκόρδου-ταραμά, μαρμελάδα ντομάτα και σάλτσα από λεμόνι και μάραθο, ενώ σειρά είχε το σιγοψημένο αρνάκι με κρέμα καρότου και αγκινάρα τουρσί του Γκίκα Ξενάκη του εστιατορίου Aleria.

Το επιδόρπιο του δείπνου ήταν σφαίρα λευκής σοκολάτας με σορμπέ γιαούρτι, σος βατόμουρο και καραμελωμένο πέταλο τριαντάφυλλου που δημιούργησε ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης, pastry chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία και King George. Στη δημιουργία των πιάτων συνέπραξε και ο executive chef του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα του.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2015

Etrusco, Κέρκυρα, 16,5/20 και δύο σκούφοι

Ο Εκτορας Μποτρίνι εξελίσσει την κουζίνα της Κέρκυρας, με απρόσμενη δημιουργικότητα, εκπλήσσοντάς μας με ευφάνταστους νεωτερισμούς. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Funky Gourmet, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι

Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, εκφραστές της πρωτοποριακής techno-motional γαστρονομίας, ανασυνθέτουν κλασικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Ιδιαίτερος σολίστας, ο Εκτορας Μποτρίνι ανασυνθέτει τις μνήμες της ελληνικής γεύσης με πειραματισμούς και προσωπικές τροποποιήσεις. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Το καλύτερο γαλλικό ρεστοράν της Ελλάδας, φέτος στην καλύτερή του χρονιά με σεφ τον Αγγελο Λάντο.

Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Στο Μικρολίμανο πλέον ο Λευτέρης Λαζάρου παρουσιάζει μια σύγχρονη, εξελιγμένη θαλασσινή δημιουργία, η οποία διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Bill & Coo, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος

Ο συνεχής πειραματισμός του Αθηναγόρα Κωστάκου καταλήγει σε μια κουζίνα με πρωτοποριακές ελληνικές δημιουργίες. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

F+W by Olivier Campanha 15,5/20 και ένας σκούφος

Καλύτερο από ποτέ, το εστιατόριο του Olivier Campanha κεντάει μια μοντέρνα, σούπερ πρωτότυπη κουζίνα.

Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Fusion φιλοσοφία με γιαπωνέζικη βάση, αλλά και με περουβιανές και ευρωπαϊκές επιρροές. Φέτος καλύτερο από ποτέ.

Matsuhisa Mykonos, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος

Ο Nobu Matsuhisa και οι σεφ του συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας.

Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου ανανεώνει την ελληνική κουζίνα με θαυμαστή λεπτότητα και άρτια τεχνική. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Abovo, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Αγαστή συνύπαρξη νεωτερισμών με βαθιά comfort food νοστιμιά και πολύ δημιουργικά γλυκά δένουν σε ένα σύνολο υψηλής γαστρονομίας διά χειρός Μιχάλη Νουρλόγλου.

Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

Ο Απόστολος Αλτάνης οδηγεί εντυπωσιακά ένα grand restaurant με μεσογειακή γεύση και εντυπωσιακό σέρβις.

Apocalypsis, Πάτμος, 15/20 και ένας σκούφος

Ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης δίνει νέα πνοή στην ελληνική κουζίνα με πολλή δημιουργική ενέργεια. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Botrini’s Rodi, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος

Στη ροδίτικη γαστρονομική του έδρα ο Εκτορας Μποτρίνι συνδυάζει μνήμες της μαγειρικής παράδοσης της Ρόδου με πρωτοποριακές τεχνικές.

Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Η κομψή κουζίνα του Τάσου Μαντή διακρίνεται για πολλά ελληνικά αλλά και μεσογειακά στοιχεία.

Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Ο Νίκος Πουλιάσης έχει κάνει τη sui generis κουζίνα του σημείο αναφοράς στην Ελλάδα, κεντώντας ανάμεσα σε παράτολμους, αλλά επιτυχημένους συνδυασμούς.

Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Στην πιο ώριμη φάση του ο Χρύσανθος Καραμολέγκος αποδίδει με ισορροπία, φαντασία και φινέτσα την ελληνικότητα. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Old Mill, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

Μία από τις πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές της σύγχρονης κρητικής κουζίνας από τον Αντώνη Πετρέλλη. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Premiere, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Ο Γάλλος Jean-Charles Metayer επιβεβαιώνει τη δυναμική του παρουσία στη γαστρονομική σκηνή της πόλης.

Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Στα τριακοστά της γενέθλια η Σελήνη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, με σεφ τον Θοδωρή Παπανικολάου, δημιουργεί γεύσεις αναφοράς στη νέα ελληνική κουζίνα για την οποία βραβεύεται επίσης.

Squirrel, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Ο επικεφαλής της κουζίνας Βασίλης Μουρατίδης παρουσιάζει πιάτα με τολμηρούς και απρόσμενους συνδυασμούς.

Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Ο Γιάννης Παρίκος πετυχαίνει πιάτα με εξαιρετική αρμονία και μπόλικη φαντασία στο συνδυασμό των συστατικών τους.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2015

· Etrusco, Κέρκυρα, 16,5/20

· Funky Gourmet, Αθήνα 16,5/20

· Botrini’s, Αθήνα, 16/20

· Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20

· Bill & Coo, Μύκονος, 15,5/20

· Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20

· Αpocalypsis, Πάτμος, 15/20

· Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20

· Old Mill, Κρήτη, 15/20

· Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20

· Αleria, Αθήνα, 14,5/20

· Baku, Αθήνα, 14,5/20

· Bασίλαινας, Αθήνα, 14,5/20

· Κοντοσώρος, Φλώρινα, 14,5/20

· Lady Finger Restaurant, Μύκονος, 14,5/20

· Milos Estiatorio, Αθήνα, 14,5/20

· Παπαϊωάννου, Αθήνα, 14,5/20

· Τηλέμαχος Barbeque Club, Αθήνα, 14,5/20

· Αθήρι, Αθήνα, 14/20

· Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Πιερία, 14/20

· Clochard, Θεσσαλονίκη, 14/20

· Έξι Κλειδιά, Πήλιο, 14/20

· Θωμάς, Φλώρινα, 14/20

· Ferryman, Κρήτη, 14/20

· Ιώδιο, Αθήνα, 14/20

· Κρητικός, Αθήνα, 14/20

· Μαρίνα, Χαλκιδική, 14/20

· Mαυρίκος, Ρόδος, 14/20

· Μylos, Σαντορίνη, 14/20

· Πλατεία της Ανθούλας, Χαλκιδική, 14/20

· Tάσος, Θεσσαλονίκη, 14/20

· Τηλέμαχος Art Grill, Αθήνα, 14/20

· Xasteria, Κρήτη, 14/20

· Χρυσόστομος, Κρήτη, 14/2