Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 1300 δείπνα «γαλλικού τύπου» θα προταθούν από εστιατόρια και πρεσβείες 150 χωρών, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Goût de France / Good France», η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του σεφ Alain Ducasse και του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης.

Τα εστιατόρια που συμμετέχουν αποτίνουν φόρο τιμής στη γαλλική κουζίνα, η οποία παραμένει ζωντανή, ανοικτή και καινοτόμα. Εμπνευσμένη από τον Γάλλο ξακουστό αρχιμάγειρα Auguste Escoffier, ο οποίος το 1912 ξεκίνησε τα «Δείπνα του Επίκουρου» (Les Dîners d’Épicure), η πρωτοβουλία «Goût de / Good France» ενώνει εστιατόρια από όλο τον κόσμο με σκοπό τη διάδοση των αξιών της γαλλικής κουζίνας.

Ετσι, αύριο, Πέμπτη 19 Μαρτίου, σεφ από όλο τον κόσμο, θα προτείνουν στον χώρο τους ένα μενού «γαλλικού τύπου», το οποίο περιλαμβάνει: γαλλικό παραδοσιακό απεριτίφ, κρύο ορεκτικό, ζεστό ορεκτικό, ψάρι ή θαλασσινά, κρέας ή πουλερικό, γαλλικό τυρί (ή επιλογή τυριών), ενώ ο επίλογος γράφεται με ένα σοκολατένιο γλύκισμα. Φυσικά, τα γαλλικά κρασιά και τα χωνευτικά ποτά θα συνοδεύουν το δείπνο, ενώ οι σεφ παραμένουν ελεύθεροι να αξιοποιήσουν και τη δική τους παραδοσιακή και πολιτισμική κουζίνα.

Η τιμή του μενού εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εστιατορίου, καθένα όμως από αυτά καλείται να καταβάλλει 5% των εσόδων σε μια τοπική ΜΚΟ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του σεβασμού της υγείας και του περιβάλλοντος.

Είναι ενδεικτικό ότι μια διεθνής επιτροπή αρχιμαγείρων, με επικεφαλής τον Alain Ducasse, ενέκρινε τον κατάλογο των συμμετεχόντων σεφ, ενώ το σύνολο των εστιατορίων που λαμβάνουν μέρος στην πρωτοβουλία «Goût de / Good France» παρουσιάζονται στη σελίδα www.goodfrance.com.

Δείτε εδώ τα εστιατόρια στην Ελλάδα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία