Στον ίδιο χώρο που το Punto Es άφησε το στίγμα του στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης, άνοιξαν πριν από λίγες ημέρες οι Πέντε Πόρτες. Ενα σύγχρονο μεζεδοπωλείο, με πολλά ρετρό στοιχεία, αφιερωμένο στην τελετουργία του μεζέ. Με απλά λόγια ένας τόπος (και τρόπος) συνάθροισης και γευστικής απόλαυσης, σε χαλαρούς ρυθμούς, για κουβεντούλα με εναλλαγές πιάτων, συνοδευτικών κυρίως του ούζου και του τσίπουρου. Οι γεύσεις είναι γνήσιες ελληνικές, πιάτα με θαλασσινά ή κρεατικά, ενδιαφέροντα ορεκτικά, ευφάνταστες σαλάτες και ποικιλία από τυριά αλλά και προτάσεις ημέρας, όλα ανάλογα με την εποχή, τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης στην αγορά και το μεράκι του σεφ Κώστα Σαρρή. {{{ moto }}}

Οι Πέντε Πόρτες – τις οποίες οι ιδιοκτήτες προσδιορίζουν ως «εντευκτήριον» – αποτελούνται από μια ευρύχωρη σάλα δύο επιπέδων, έναν χώρο φωτεινό, με κήπο και θέα στο νοτιοδυτικό κομμάτι του τείχους της Θεσσαλονίκης. Η ατμόσφαιρα σε προδιαθέτει να χαλαρώσεις και να αφεθείς στην παρέλαση των μεζέδων – ευτυχώς σε λογικές τιμές –, στο συνοδευτικό ποτό που θα επιλέξεις από την πολύ καλή λίστα και στο χαμογελαστό πρόσωπο των σερβιτόρων.
Αν και η ποικιλία των τυριών με μελίχλωρο Λήμνου, κοπανιστή Μυκόνου και γραβιέρα Ξάνθης μονοπώλησε το ενδιαφέρον μου για αρκετή ώρα, μου άρεσαν επίσης τα πιάτα με θαλασσινά και κρεατικά που επιλέξαμε, για να ξεχωρίσω από αυτά το ξιδάτο χταπόδι με χούμους, τα καλαμαράκια κατσαρόλας με χόρτα (αξέχαστο), την ψητή παντσέτα με σαλάτα χρένο και το ριγανάτο κουνέλι. Το μαγαζί είναι ανοιχτό τις καθημερινές και την Κυριακή από τις 9 το πρωί με καφέ και πρωινό ως τις 8 το βράδυ, εκτός από Παρασκευή και Σάββατο που κλείνει αργά το βράδυ.