Στην οδό Κουμουνδούρου 52, στο Μικρολίμανο, εκεί όπου ήταν παλιότερα τα Τρεχαντήρια, το νέο Βαρούλκο Seaside ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί με το κλασικό μενού του, εκείνο που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στην Πειραιώς, αλλά και με πιο απλές, καθημερινές και οικονομικές προτάσεις το μεσημέρι. Το σύνθημα «απλά το μεσημέρι, κλασικά το βράδυ» υπογραμμίζει ακριβώς αυτό και πιο αναλυτικά σημαίνει: ουρές πεσκαντρίτσας λαδολέμονο, κακαβιά, ψητά καλαμάρια, σπανακόρυζο με σουπιές, λαχανόρυζο με καλαμαράκια, βραστό χταπόδι, ψαροκεφτέδες, λαχανοντολμάδες με κιμά γαρίδας, μαριναρισμένο λαβράκι με μαριναρισμένο σταμναγκάθι, ταραμοσαλάτα και άλλα, παρόμοιας λογικής πιάτα που θα σερβίρονται μόνο κατά τις μεσημεριανές ώρες, παράλληλα με ένα μενού γευσιγνωσίας για ούζο και τσίπουρο που θα προσφέρεται στα 25 ευρώ το άτομο.

Πρόκειται για το τέταρτο σπίτι του Βαρούλκου που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1987 στην οδό Διστόμου, στον Πειραιά, στη γειτονιά όπου μεγάλωσε ο Λευτέρης, κοντά στο Σινέ Ανεσις. Το Βαρούλκο πήρε το όνομά από έναν στίχο του τραγουδιού «Τροχιά», γραμμένο από τον Βαγγέλη Γερμανό, φίλο του Λαζάρου, και έκτοτε τίποτε δεν εμπόδισε την ανοδική πορεία του στον χάρτη της γεύσης. Δίνοντας νέα γεύση στα θαλασσινά και στο ψάρι, έγινε γρήγορα στέκι δημοσιογράφων, πολιτικών και καλλιτεχνών και όταν πια οι φίλοι του δεν μπορούσαν να χωρέσουν στα τραπέζια του, το 1994, μεταφέρθηκε στην οδό Δεληγιώργη.

Από το πιο κοσμοπολίτικο Βαρούλκο της Δεληγιώργη πέρασαν διεθνείς προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, ενώ το αστέρι Michelin βρέθηκε στα χέρια του Λαζάρου το 2002. «Ο Πειραιάς είχε γίνει για τους Αθηναίους πόλος έλξης. Τα βόρεια προάστια είχαν μεταφερθεί στον Πειραιά. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει» λέει ο ίδιος, πληροφορώντας μας πως το Βαρούλκο μετακόμισε στην Πειραιώς το 2004 ακριβώς επειδή η φράση «έλα, ρε Λαζάρου πιο κοντά να μοιράσουμε την απόσταση» είχε ακουστεί τόσο πολλές φορές.

Πολύ προτού γίνει, όμως, ο Λευτέρης Λαζάρου «το αστέρι του Πειραιά με το αστέρι Michelin», ο δάσκαλος, ο συγγραφέας, ο τηλεοπτικός σταρ, υπήρξε ο γιος ενός καραβομάγειρα που έκανε τα πρώτα του βήματα μέσα στις κουζίνες των καραβιών. Από τα 18 ως τα 20 του βρέθηκε στην Ιταλία κάνοντας όλες τις δουλειές μέσα στην κουζίνα και αργότερα στο Μαρόκο. Η Ελλάδα τον υποδέχτηκε ως πρώτο μάγειρα στα κρουαζιερόπλοια, προτού αποφασίσει να πιάσει λιμάνι.

«Ολα καλά, αλλά το ταξίδι και ο προορισμός του έχουν αξία όταν ξέρεις ότι θα γυρίσεις στη βάση σου, στο λιμάνι σου, εκεί απ’ όπου ξεκίνησες». Σε αυτό το λιμάνι, λοιπόν, του Πειραιά, που τον αγκάλιασε και τον ανέδειξε, ο Λευτέρης Λαζάρου επιστρέφει για να δώσει στον τόπο του, στην πηγή της έμπνευσής του, όλα όσα έμαθε στη διαδρομή του. Του ευχόμαστε καλή και δημιουργική συνέχεια.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.