Το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας βρίσκεται στην τοπική της κουζίνα. Να όμως που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η τοπική μας κουζίνα, όπως οι ντοπιολαλιές ή κάποια παραδοσιακά τοπικά έθιμα, έχουν ενταφιαστεί κάτω από τα άχρωμα σκουπίδια της ισοπεδωτικής αθηνοποίησης. Αναπόφευτη εξέλιξη ίσως, και βεβαίως απευκταία. Πλην όμως μέσα από τα βιώματα και τις μνήμες των νέων και ορεξάτων σεφ, η τοπική μας γαστρονομία μπορεί να αναβιώσει και να αποτελέσει πεδίο έμπνευσης. Οπως γίνεται κάθε Τετάρτη στις θεματικές βραδιές που οργανώνει το εστιατόριο Aleria. Κάθε φορά επιλέγεται ένας παραγωγός κρασιού από μια περιοχή και το φαγητό που το συνοδεύει εμπνέεται από τοπικές συνταγές. Ετσι, μία Τετάρτη είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τα εξαιρετικά κρασιά από το Κτήμα Ντούγκος, ιδίως τα ερυθρά, βασισμένα σε πολύ καλοδουλεμένο ξυνόμαυρο όμορφα συγκερασμένο με άλλες ντόπιες ποικιλίες. Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης διαμόρφωσε ένα μενού τεσσάρων πιάτων το οποίο αν και μοντέρνο στην όψη και δημιουργικό στη διάθεση, στη γεύση άφηνε πίσω επίγευση Θεσσαλίας. Αυγά με λουκάνικα και τραχανά με ντομάτα, καπνιστή πέστροφα με μαυρομάτικα και κόκκινη πικάντικη πιπεριά, αρνάκι αμπελουργού με μπόλια, κεφαλοτύρι και πουρέ σκόρδου και τέλος μια υπέροχη γαλατόπιτα που έβγαζε όλη τη βουκολικότητα της περιοχής. Κι όλα αυτά, τέσσερα ποτήρια κρασί και τέσσερα πιάτα, μόνο με 35 ευρώ. Γι’ αυτό και το εστιατόριο ήταν γεμάτο με νέους ανθρώπους οι οποίοι πήραν μια γεύση από την τοπική μας γαστρονομία.

ALERIA: Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5222 633