Ναι, η Μύκονος είναι το νησί της υπερβολής, των νεόπλουτων και του κακώς εννοούμενου λάιφσταϊλ. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Παραμένει ένα κυκλαδονήσι που κατοικείται όλον τον χρόνο, ή έστω το καλοκαίρι, από ανθρώπους που γεννήθηκαν εκεί ή έχουν επιλέξει ως κατοικία τους το νησί όχι γιατί είναι της μόδας, μα για τις άλλες χάρες του. Που μπορεί να είναι κρυμμένες, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν. Και αν στη γαστρονομική της ταυτότητα μπερδευόμαστε ανάμεσα σε ιταλικογιαπωνεζοκινεζικογαλλικοεξωτίκ επιρροές, υπάρχουν και εκείνα τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που επιμένουν ελληνικά. Παραδοσιακά ή της νέας ελληνικής κουζίνας, με σεφ στην κουζίνα που σέβονται και τις πρώτες ύλες και την κληρονομιά, αλλά βλέπουν στο παρόν και στο μέλλον με ανοιχτά μάτια.

● Cavo Τagoo

Φεύγοντας από το εστιατόριο του ξενοδοχείου Cavo Tagoo δεν μπορούσα να ξεχωρίσω τι με εντυπωσίασε περισσότερο. Τα χτένια που έλιωναν στο στόμα με τη γλυκιά επίγευση από τη σάλτσα καρότου, το φιλέτο τσιπούρας με το πεντανόστιμο κουσκούς α λα ριζότο σε ζωμό παντζαριού, η μαγευτική θέα, το άψογο σέρβις ή το προσεγμένο και χαλαρωτικό περιβάλλον που δεν σε αφήνει να σηκωθείς από την καρέκλα σου; Τελικά τι σημασία έχει; Υπό την ενορχήστρωση του Απόστολου Τραστέλη («Σπονδή») παρουσιάζεται ένα μενού γεμάτο από Μεσόγειο και υλικά υψηλής ποιότητας. Γεύσεις γνώριμες, αλλά και λίγο «πειραγμένες», όσο χρειάζεται για να ξαφνιάζεται ευχάριστα ο ουρανίσκος σε ένα περιβάλλον που πραγματικά σε κάνει να θέλεις να κρατήσει όλη νύχτα αυτό το γεύμα! Θα σας κοστίσει 50-60 ευρώ το άτομο.

● Bill & Coo restaurant

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος μαγειρεύει μόνο για 38 άτομα επειδή τόσους μπορεί να ταΐσει το μποστάνι του – που βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του ξενοδοχείου και μπορείτε να το δείτε. Σας φαίνεται υπερβολή; Μπορεί, ο ίδιος όμως πιστεύει πως μόνο έτσι έχει τον έλεγχο της ποιότητας των λαχανικών και των αρωματικών του. Και είναι αλήθεια πως στις σαλάτες, αλλά και σε άλλα πιάτα του, το βάρος δίνεται στα αρώματα, στη γεύση και στην υφή των πρώτων υλών που είναι εξαιρετικά, έτσι καθώς παρουσιάζονται στην πιο απλή μορφή τους, με ελαφρά ντρέσινγκ και λίγο ανθό αλατιού. Οχι πως λείπουν η έμπνευση και η τεχνική του Αθηναγόρα, ίσα ίσα που, όπως και ο ίδιος γνωρίζει καλά, κάποιες φορές πρέπει να τις τιθασεύει. Στα πιάτα του το όνομα της μητέρας του επανέρχεται συχνά, αφού τα ντολμαδάκια σούσι, τα αποδομημένα γεμιστά, τα κεφτεδάκια και οι πίτες είναι βασισμένα στις δικές της συνταγές και στις γευστικές μνήμες του. Τι ξεχώρισα ανάμεσα στα άκρως ενδιαφέροντα πιάτα του; Το αρνάκι με μουστάρδα σε κρούστα μυρωδικών που συνοδεύεται με μπακλαβά αρνιού με λεμόνι κονφί και κυμινάτο γιαούρτι, αλλά και το κουσκούς σε ζωμό αστακού με μυρωδικά και ντομάτα, φύκια και τον αστακό να ψήνεται στην πλάκα μπροστά σου. Επίσης, το καλαμαράκι γεμιστό με χωριάτικη σαλάτα, και από γλυκά το μαντολάτο σε σούπα και μαλλί της γριάς. Θα σας κοστίσει 60-70 ευρώ το άτομο. Το σέρβις με γνώση και ευγένεια, χωρίς να λείπουν το χαμόγελο και το χιούμορ.
Bill & Coo restaurant, Μεγάλη Αμμος, Χώρα, τηλ. 22890 26292,
www.bill-coo-hotel.com

● Μα’ερειό
Η Ασημίνα Κουκά προσθέτει τη δική της ντόπια πινελιά στα πιάτα ημέρας στο Μα’ερειό, ενώ οι δίδυμοι γιοι της, Ισίδωρος και Δημήτρης Μονογυιός, και η μαγείρισσα Αμαλία Βογιατζή συμβάλλουν σε μια εντελώς σπιτική ατμόσφαιρα. Τα επτά όλα και όλα τραπεζάκια μέσα και τα δυο-τρία έξω μάς καλούν για κάτι απλό και ιδιαίτερο, όπως μόστρα παξιμάδι με κοπανιστή, ξινότυρο, λούζα, λουκάνικο Μυκόνου με φέτα και λαχανικά (ελαφρώς πικάντικο), κεφτεδάκια χοιρινά της Ασημίνας. Κάποια πιάτα ημέρας εξαρτώνται από τη διαδρομή της Ασημίνας. Αν δηλαδή πήγε θάλασσα, ετοιμαστείτε για πιλάφι με πεταλίδες και σαλιγκάρια της θάλασσας. Αν πήρε τα χωράφια καλοκαίρι, λουβιά σκορδαλιά, κολοκυθάκια γεμιστά, και αν χειμωνιάζει, φρικασέ κατσίκι ή χοιρινό με άγρια χόρτα και σαλιγκάρια γιαχνί. Θα σας κοστίσει περίπου 20-25 ευρώ το άτομο.

● Lady Finger

Ο φολεγανδριανός σεφ Γιώργος Βενιέρης μαζί με τον Σήφη Μανουσέλη και τον Δημήτρη Αϊδίνη υλοποιούν τις εμπνεύσεις τους με επιτυχία δείχνοντας ωριμότητα και γνώση, χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση που ταιριάζουν στο κυκλαδονήσι. Το ρουστίκ τηγανητό καλαμαράκι με το ανάλαφρο τζατζίκι αφρό και τους τραγανούς κύβους αγγουριού, η «σαλάτα» με το άνυδρο ντοματάκι, την τυροβολιά και τα καππαρόφυλλα πλάι σε ζελέ κρεμμυδιού, πιπεριάς και με τριμμένο παξιμάδι να αποσυνθέτουν και να ξαναδημιουργούν τη χωριάτικη, η πλήρης αρωμάτων και γεύσης τερίνα ντομάτας με καπνιστή μελιτζάνα και ριζότο από γεμιστά με διακριτό τον δυόσμο, τα αφράτα σουτζουκάκια «παραδοσιακά και όχι», όπως τα ονομάζει ο ίδιος, και ο μεταξωτός μουσακάς με το ψιλοκομμένο αρνί είναι κάποια από τα πιάτα που αγάπησα. Σέρβις σωστό, αξιοπρεπές, με το χαμόγελο έτοιμο να σκάσει. Το μενού επιλογής (δικής σας) 3 πιάτων με 28 ευρώ και των 5 πιάτων με 44 ευρώ.
Lady Finger, ξενοδοχείο Ανδρόνικος, Ντραφάκι, τηλ. 22890 24231, www.andronikos.gr

● Kalita
Στο εστιατόριο Kalita της Γαλάτειας Θεοχαροπούλου και της Ρούλας Ρουσοπούλου επικρατούν η ελληνική παράδοση και μοναδικά προϊόντα: λούζα Μυκόνου, κατίκι Δομοκού, φορμαέλα Αράχοβας, σύγκλινο Μάνης, τραχανάς Κοζάνης, βιολογικό ελαιόλαδο από το Κρανίδι, κάππαρη και λιαστή ντομάτα από την Τήνο, γραβιέρα Νάξου, βιολογικά ζυμαρικά Κρήτης κ.ά. Ο σεφ Βάιος Ντούτσιας σε κερδίζει με τη χωρίς κραυγές ελληνικότητα που αποπνέουν πιάτα όπως σαλάτα με μαριναρισμένα άνυδρα ντοματάκια της Σαντορίνης, ξινότυρο Μυκόνου και τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης, λακέρδα με καππαροσαλάτα, σκιουφιχτά (ζυμαρικά) Κρήτης με λιαστή ντομάτα, ελιές, σπανάκι και ξινομυζήθρα, καρέ γουρουνόπουλου με πουρέ από πατάτες φούρνου και σάλτσα εσπεριδοειδών. Για το τέλος μια σπάτουλα Θεσσαλίας ή τσιζκέικ με παξιμάδι ελαιόλαδου, κατίκι Δομοκού και μαρμελάδα ελιάς. Θα σας κοστίσει περίπου 40 ευρώ το άτομο. Δ. Ρ.
Kalita, Ν. Καλογερά 31, τηλ. 22890 22704

● Αυλή του Θοδωρή


Στην Αυλή του Θοδωρή, ο Θανάσης Κουσαθανάς, με σεφ τον Θωμά Σολδάτο, αναζητούν τη διαχρονική ποιότητα που αρμόζει στο πρώτο εστιατόριο που συναντάμε ήδη από τη δεκαετία του ’60 πάνω στην άμμο του Πλατύ Γιαλού. Ο χώρος ιδιαίτερα προσεγμένος, τα πιάτα με ελληνικές πινελιές: σαλάτα με καρπούζι, φέτα, φύλλα δυόσμου, παξιμάδι και ντρέσινγκ ούζου, μανιτάρια γεμιστά με καπνιστό χοιρινό, τυριά και σύκο, φέτα σε φύλλο με ρακόμελο και σουσάμι, αρνάκι κότσι με δενδρολίβανο, κλέφτικο, μουσακάς στο πήλινο, κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας, κυδώνια, γυαλιστερές και βέβαια φρέσκα ψάρια. Θα σας κοστίσει 35-40 ευρώ το άτομο.
Αυλή του Θοδωρή, Πλατύς Γιαλός, τηλ. 22890 78100

● Βαρδάρης
Ιδιοκτήτης ο Μιχάλης Φλώρος, Ηπειρώτης στην καταγωγή, μαζί του στο σέρβις ο ξάδελφος. Η σύζυγος στην κουζίνα φτιάχνει πίτες με την ηπειρώτικη συνταγή, αλλά και μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα. Στα καθημερινά, λούζα, κοπανιστή, τυροβολιά, σαλάτες, τηγανητά. Αν τον πετύχετε σε κέφια, μπορεί να δοκιμάσετε μεζέδες του άλλου κόσμου. Εμείς πετύχαμε ένα λευκό στιφάδο με λαγό που έφερε ο ξάδελφος από την Ηπειρο, μια φέτα πιπεράτη από τον τόπο τους, ελιές από τη Χαλκιδική και χωριάτικη από το μποστάνι τους, που μύριζε ήλιο. Τσίπουρο εξαιρετικό, Ηπειρος είπαμε, μπίρες παγωμένες, χαμόγελο και περιποίηση. Μόνο προτού πάτε, μια συμβουλή: Αφήστε το ύφος στην είσοδο και μπείτε με καλή διάθεση και χαμόγελο.
Βαρδάδης, Ανω Μερά, τηλ. 22890 71777

● Αντωνίνη
Ο μαστρο-Γιώργης Αντωνίνης το 1955 άνοιξε μαγειρείο στην πλατεία Μαντώ. Πενήντα πέντα χρόνια αργότερα, με Ηπειρώτες και Τριπολιτσιώτες στο τιμόνι, αποτελεί μια σταθερή αξία. Αυτό είναι μια ανακούφιση για την πελατεία του, αφού διατηρεί τη φυσιογνωμία και την ποιότητά του. Από το 1997 ο Λεωνίδας Μπασέκης και ο Γιώργος Τσαβαλιάς, με αρχιμάγειρα τον Νικόλα Παπαντώνη, φροντίζουν για ένα πλούσιο μαγειρείο όπου ταψιά και κατσαρόλες παρελαύνουν διαρκώς στοιχιζόμενα ενώπιον του πελάτη. Οι επιλογές: μοσχαράκι στάμνας, αρνί κλέφτικο με φέτα και καρότο, αρνάκι σπιτικό στο πήλινο με πατάτες, τυρί και κόκκινη σάλτσα, λεμονάτος μπακαλιάρος και άλλα κλασικά μαγειρευτά.
Αντωνίνη, Πλατεία Μαντώ, τηλ. 22890 22319

● Μαθιός
Στο εστιατόριο Μαθιός, που λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, συνυπάρχουν «εις σάρκαν μίαν» δύο οικογένειες της μυκονιάτικης εστίασης με εκπροσώπους τον Μαθιό Ξυδάκη και τη σύζυγό του Βαγγελιώ (του Σπύρου). Κλασική επιλογή των ντόπιων για την εκτός πόλης έξοδό τους. Επιλέγουμε: σαλάτα με τυροβολιά, λούζα, ντοματίνι, παξιμάδι, κολοκυθάκια γεμιστά με τυροβολιά και άνηθο, κρεμμυδόπιτα, ζώναρα (κότσι χοιρινό που ψήνεται με μια αργή διαδικασία στον φούρνο), κακαβιά με φρέσκες σκορπίνες. Στην κουζίνα η τέχνη του Γιώργου Κοκκίνη και η πείρα της Βαγγελιώς. Θα σας κοστίσει περίπου 25-30 ευρώ το άτομο.

Μαθιός, Τούρλος, τηλ. 22890 22322