Σάββατο μεσημέρι στο εστιατόριο του Φώτη Χρυσανθίδη. Τραγανό ξεροτηγανισμένο κανταΐφι, στο κέντρο γαύρος ζουμερός θαλασσινός, και στην καρδιά του, μια ιδέα ταραμάς απλωμένος κατά μήκος του μικρού ψαριού, έτσι για να τονίζει την αλμύρα της θάλασσας και να εντείνει την τραγανή υφή με τα μικρά ψαρίσια αβγά να σκάνε στο στόμα. Χωρίς ίχνος λαδιού να επιβαρύνει τη συνολική αίσθηση, αυτός ο θαλασσινός μεζές με τη γήινη επικάλυψη, από τα χέρια της Νίκης Παρλιάρου, ήρθε στο τραπέζι μου το περασμένο Σάββατο απλά για να επιβεβαιώσει το πλέον κοινότοπο πλην όμως σωστό δόγμα: όταν μια Πολίτισσα ξέρει από κουζίνα, δεν την ξεπερνάει κανείς.

Εκεί πηγαίνεις όταν θέλεις να φας καλά, ό,τι κι αν τραβάει η όρεξή σου. Γεύσεις στεριανές και θαλασσινές ξεδιπλώνονται στον κατάλογο και βλέπεις ήδη από την παρουσίαση των πιάτων, ότι η μαγείρισσα και ξέρει τι κάνει και διάθεση για – επιτυχείς – πειραματισμούς έχει.

Το μενού μιας ημέρας σαρακοστιανής. Δοκιμάσαμε μύδια ντολμάδες με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες, τον πολίτικο μεζέ που σπάνια βρίσκεις στην πόλη μας, ντολμαδάκια γιαλαντζί με ιδανική αναλογία κρεμμυδιού ρυζιού, αφράτα, καλοβρασμένα αλλά ουχί λαπαδιασμένα, με ευχάριστη οξύτητα, κολοκυθοκεφτέδες που το κρουστό εξωτερικό περίβλημα έκρυβε ένα ζωντανό, γεμάτο εσωτερικό όπου το κολοκυθάκι ακουγόταν τόσο όσο του έπρεπε, καλαμάρια φρέσκα και ζουμερά, χταπόδι ξιδάτο βραστό, με τον μαϊντανό και τη ρίγανη να το συνοδεύουν αρμονικά.

Για το κλείσιμο του γεύματος, ο Φώτης προτείνει τις δικές του δημιουργίες, τα γλυκά, που όχι απλώς ολοκληρώνουν μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά πάνε ένα βήμα πιο πέρα τη γευστική απόλαυση της ημέρας.

Οι τιμές, να ένα μεγάλο θέμα, ακριβώς εκεί που πρέπει για φρέσκα και όχι κατεψυγμένα και ξενόφερτα θαλασσινά. Με μεζέ, πρώτο και κύριο, το κόστος φτάνει τα 30κάτι ευρώ. Οι τιμές των κρασιών στην καλή λίστα φιλικότατες, που σου επιτρέπουν να δοκιμάσεις την ετικέτα που προτιμάς.

Γιατί διαφέρει; Το Χειμώνα Καλοκαίρι δεν είναι μια ακόμη ταβέρνα στη Νέα Μάκρη. Είναι ένα καλό εστιατόριο, προσεγμένο στις πιο μικρές του λεπτομέρειες, με σέρβις γρήγορο, ενημερωμένο και αποτελεσματικό. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα επανέλθω, αλλά προς το παρόν παραμένω ευτυχής με τη διαπίστωση ότι η καλή, αυθεντική, ελληνική κουζίνα υπάρχει και σερβίρεται σε όμορφα στρωμένα τραπέζια.

Χειμώνα Καλοκαίρι, Λεωφ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, Νέα Μάκρη, {{{ map }}}

τηλ. 22940 99704, 6944 636 134