από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Χταπόδι ξιδάτο με πορτοκάλι και μάραθο

Επειδή το 70% ης σύστασης του χταποδιού είναι νερό, ο όγκος του θα μειωθεί αρκετά μετά το βράσιμο
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Χταπόδι ξιδάτο με πορτοκάλι και μάραθο
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, food styling: Αντωνία Κατή
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Για το χταπόδι

500 γρ. χταπόδι, καθαρισμένο*
 
 2 κ.σ. ξίδι

100 ml ξίδι μπαλσάμικο, λευκό

250 ml χυμό πορτοκαλιού

5 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού, ακέρωτου

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

1 κ.γ. μαραθόσπορο, σπασμένο

Για το τελείωμα του πιάτου

80 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο

100 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες

2 κ.σ. κάππαρη

8-10 ελιές, κομμένες σε λεπτές φέτες

ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες

20 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκο-τριμμένο πιπέρι

EKTEΛΕΣΗ


Σε μια κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, βάζουμε το ξίδι και το χταπόδι και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο, το τσιμπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Το στραγγίζουμε και, αφού κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε φέτες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξίδι μπαλσάμικο, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τον μαραθόσπορο. Βυθίζουμε το χταπόδι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί για 4 ώρες.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον μάραθο, το φινόκιο, την κάππαρη, τις ελιές, τα ραπανάκια, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Αδειάζουμε το χταπόδι σε μια πιατέλα μαζί με τη μαρινάδα και προσθέτουμε από επάνω τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρειάζεται, αλατο-πιπερώνουμε και σερβίρουμε.

* Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι: Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, όπου βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν σκληρή μπάλα). Ξεπλένουμε καλά.




Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χταπόδι με ασκορδουλάκους και λουμπούνια 
Αγκινάρες με χταπόδι 
Χταπόδι στιφάδο με μαυροδάφνη και δενδρολίβανο 
Γεμιστά με χταπόδι και κριθαράκι 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.