από metereologos.gr
Τρίτη 25 Απριλίου 2017
 

H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Στριφτές πίτες με σπανάκι

Γίνονται και με μυρώνια, καυκαλήθρες και σέσκουλα, μαζί με λίγο σπανάκι
H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Στριφτές πίτες με σπανάκι
Φωτογράφος: Γιώργος Δρακόπουλος, βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάπα, Επεξεργασία εικόνας: Νίκος Παλιόπουλος, Food styling: Ματίνα Πετρούτσα, Olivia Webb
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Υλικά (για 7 ατομικές σπανακόπιτες)

Για το φύλλο


400 γρ. αλεύρι σκληρό και λίγο επιπλέον, για το άνοιγμα του φύλλου

200 γρ. αλεύρι κίτρινο, χωριάτικο

1 κ.γ. αλάτι

1½ κ.γ. ξίδι

½ κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

380 ml κρύο νερό

Για τη γέμιση


4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον, για το άλειμμα των φύλλων

2 πράσα, ψιλοκομμένα

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

700 γρ. σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο

1 φλ. άνηθο, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

σουσάμι, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο είδη αλεύρων μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο, μέσα στην οποία ρίχνουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο για τη γέμιση και σοτάρουμε τα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ρίχνουμε λίγα λίγα τα χόρτα και τα αφήνουμε να μαραθούν. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.

Προσθέτουμε τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Τέλος, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Κόβουμε τη ζύμη σε 7 μικρότερα κομμάτια. Κρατάμε ένα κομμάτι για να το ανοίξουμε σε φύλλο, τυλίγουμε τα υπόλοιπα με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας, με τη βοήθεια λεπτού πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο – αρχικά σε ένα παχύ, στρογγυλό φύλλο. Τυλίγουμε το φύλλο γύρω από τον πλάστη και τοποθετούμε τις παλάμες μας στο κέντρο του. Ξεκινάμε να ρολάρουμε τον πλάστη μετακινώντας τις παλάμες μας από το κέντρο προς τις άκρες. Περιστρέφουμε, γυρίζουμε το φύλλο, αλευρώνουμε πάλι και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να καταλήξουμε με ένα λεπτό φύλλο.

Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση. Τυλίγουμε χαλαρά το φύλλο σε ρολό κλείνοντας μέσα τη γέμιση. Στη συνέχεια πιάνουμε τη μία άκρη και στρίβουμε σχηματίζοντας ένα σαλιγκάρι. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Μεταφέρουμε τις πίτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.

Από τη Θεοδώρα Νάνου, theodoraskitchendiaries.eu

 




Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.