από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Γεμιστά κρεμμύδια με συκωτάκια

Τα γεμιστά κρεμμύδια συνηθίζονται στο Βόρειο Αιγαίο. Στη Λέσβο ονομάζονται σουγάνια
Γεμιστά κρεμμύδια με συκωτάκια
Φωτογράφος: Γιώργος Δρακόπουλος, βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάπα, Επεξεργασία εικόνας: Νίκος Παλιόπουλος, Food styling: Ματίνα Πετρούτσα, Olivia Webb
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ψιλοκόβω με το μαχαίρι ½ κιλό ψαχνό αρνιού και ½ κιλό από το συκώτι, το πνευμόνι και την  καρδιά του. Στο τέλος πρέπει να μοιάζουν με χονδροκομμένο κιμά.

Τσιγαρίζω σε 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα. Ρίχνω μέσα και τα κρεατικά, προσθέτω 5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 1 πρέζα θυμάρι, 2 φύλλα δάφνης, λίγη ρίγανη, 2 ξυλάκια κανέλας και ανακατεύω. Σβήνω με 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί και προσθέτω 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό και αλατοπίπερο. Προσθέτω  ψιλοκομμένο άνηθο στο τέλος. Οταν σωθούν τα υγρά, δοκιμάζω το αλατοπίπερο.

Ετοιμάζω ένα ελαφρύ σιρόπι βράζοντας 1 λίτρο νερό με  500 γρ. ζάχαρη και 1 φλούδα πορτοκαλιού. Εκεί μέσα, βράζω 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και ολόκληρα, για 10 λεπτά. Τα βγάζω από το σιρόπι και τα αφήνω να κρυώσουν. Αφαιρώ προσεκτικά τις στρώσεις των κρεμμυδιών. Αν χρειαστεί βράζω λίγο περισσότερο τις μέσα στρώσεις, ώστε να μαλακώσουν και να βγαίνουν πιο εύκολα.

Με κάθε φύλλο κρεμμυδιού τυλίγω ντολμάδες, βάζοντας από 1 κ.σ. γέμιση. Στρώνω τους ντολμάδες, σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλον, σ’ ένα ταψί.

Ανακατεύω σ’ ένα μπολ 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί με 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας και  1 φλιτζανάκι έ.π. ελαιόλαδο. Περιχύνω μ’ αυτό το φαγητό και ψήνω στον φούρνο, στους 170­°C, για 25-30 λεπτά, ώσπου να ροδίσει (υλικά για 4 άτομα).




Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πίτα με συκωτάκια, μανιτάρια και αρωματικά 
Μανιτάρια γεμιστά με χθεσινά συκωτάκια 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.