Υλικά (για 4 μπέργκερ)

Για τους ρεβιθοκεφτέδες

300 γρ. ρεβίθια

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

12-15 φυλλαράκια δυόσμου

1 αβγό

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το τσάτνεϊ κρεμμυδιού

1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

8 κόκκινα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη

2 φύλλα δάφνης

150 γρ. καστανή ζάχαρη

150 ml ξίδι μπαλσάμικο

150 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

Για τη σύνθεση

4 στρογγυλά ψωμάκια για μπέργκερ

4 φύλλα μαρουλιού

Εκτέλεση

Ρεβιθοκεφτέδες: Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς και την επομένη ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, τα αφήνουμε να βράσουν μαζί με το κρεμμύδι για περίπου 45 λεπτά – ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα όσπρια – μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάμε 100 ml από το ζουμί τους, στραγγίζουμε και πολτοποιούμε τα βρασμένα ρεβίθια στο μπλέντερ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ρεβίθια με το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον δυόσμο, το αλατοπίπερο και το αβγό. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε και το ζουμί από τον βρασμό τους. Αφήνουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.

Μοιράζουμε το μείγμα σε 4 μέρη και πλάθουμε σε μπιφτέκια. Τα περνάμε από το αλεύρι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Τσάτνεϊ: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα κρεμμύδια, με το τσίλι και τα δαφνόφυλλα, για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να σκουρύνουν.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα δύο είδη ξιδιού και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα σιρόπι.
Σύνθεση: Ζεσταίνουμε στο γκριλ για 1-2 λεπτά τα ψωμάκια. Τα κόβουμε στη μέση και βάζουμε στο κάτω ψωμάκι το μαρούλι. Συνεχίζουμε με το μπιφτέκι και με μια κουταλιά τσάτνεϊ. Τέλος, κλείνουμε με το άλλο ψωμάκι.

Από την Ευγενία Μακρογιαννέλη, eatyourselfgreek.com