από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Σπασμένο ραβανί με κρέμα λεμονιού

Τα άδεια λουβιά της βανίλιας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε τη ζάχαρη. Αρκεί να βάλετε 2-3 από αυτά σε ένα βάζο με 1 κιλό ζάχαρη
Σπασμένο ραβανί με κρέμα λεμονιού
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, food styling: Αντωνία Κατή
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΥΛΙΚΑ (για 1 φόρμα του κέικ διαμέτρου 30 εκ.)

Για το ραβανί


185 γρ. αλεύρι φαρίνα

8 γρ. μπέικιν πάουντερ

240 γρ. ψιλό σιμιγδάλι

2 γρ. αλάτι

240 γρ. ζάχαρη

8 αβγά

100 ml φρέσκο γάλα

Για το σιρόπι


900 γρ. ζάχαρη

900 ml νερό

2,5 γρ. σπόρους βανίλιας (περίπου από 1 λουβί)

Για την κρέμα λεμονιού

1 φύλλο ζελατίνης 3 γρ.

3 αβγά και 3 κρόκους

175 ml χυμό λεμονιού

225 γρ. ζάχαρη

130 γρ. βούτυρο αγελάδος

100 ml κρέμα γάλακτος, πλήρη, χτυπημένη σε σαντιγί

Για το σερβίρισμα


100 γρ. αμύγδαλα, καθαρισμένα και καβουρντισμένα*

ξύσμα από 1 λάιμ

10 φύλλα μέντας

έτοιμο παγωτό βανίλια, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ραβανί: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα, σε υψηλή ταχύτητα, τα αβγά με τη ζάχαρη για 5-7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου-σιμιγδαλιού, σιγά σιγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί η μία δόση προτού προσθέσουμε την επόμενη. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως το μείγμα, αλλά όχι παραπάνω.

Βουτυρώνουμε τη φόρμα, τη γεμίζουμε με το μείγμα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά, ελέγχοντας με τη λάμα ενός μαχαιριού αν είναι έτοιμο το ραβανί.

Σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε
έως ότου το σιρόπι μείνει στα 1.600 ml. Το αφήνουμε στην άκρη, διατηρώντας το ζεστό.

Κρέμα λεμονιού: Μουλιάζουμε το φύλλο της ζελατίνης σε νερό μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μεταλλικό μπολ χτυπάμε τα αβγά, τους κρόκους, τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και το βάζουμε επάνω από μια κατσαρόλα με νερό που
σιγοβράζει,ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα και να φτάσει στους 82°C(θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Στύβουμε τη ζελατίνη καλά και την προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σουρώνουμε σε σήτα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθεισε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει. Προσθέτουμε τη σαντιγί και ομογενοποιούμε.

Βγάζουμε από τον φούρνο το ραβανί και το αφήνουμε να κρυώσει. Το σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το θρυμματίζουμε με τα χέρια μας.

Σερβίρουμε το ραβανί, βάζουμε από επάνω την κρέμα λεμονιού, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και το
ξύσμα από λάιμ και διακοσμούμε με τα φύλλα μέντας. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με έτοιμο παγωτό βανίλια.

* Πώς καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα: Σε αντικολλητικό τηγάνι,χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, ρίχνουμε τους
καρπούς και ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.









Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.