Υλικά (για 12 cupcakes)

190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10 γρ. κακάο σε σκόνη

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (5 γρ.)

1 βάζο ή κονσέρβα κομπόστα βύσσινο σε σιρόπι (όχι γλυκό βύσσινο)

50 γρ. λικέρ τσέρι

150 γρ. καστανή ζάχαρη

150 γρ. λευκή ζάχαρη

120 γρ. μαύρη σοκολάτα, 50%-60% κακάο, ψιλοκομμένη

170 γρ. βούτυρο αγελάδος

1 αβγό (50 γρ.)

Για τη σαντιγί

300 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

1 λουβί βανίλιας, τους σπόρους

80 γρ. ζάχαρη άχνη

Για τη διακόσμηση

τρίμμα μαύρης σοκολάτας

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.

Στραγγίζουμε το βύσσινο από το σιρόπι του και τα κρατάμε χωριστά. Βάζουμε στο μπλέντερ 100 γρ. βύσσινο, 120 γρ. σιρόπι (ό,τι περίσσεψε το κρατάμε στην άκρη), το λικέρ και τα δύο είδη ζάχαρης και τα ομογενοποιούμε σε πουρέ.
Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ κατάλληλο για μικροκύματα και προσθέτουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο.

Θερμαίνουμε στην υψηλή θερμοκρασία του φούρνου μικροκυμάτων, ενώ κάθε 10-15 δευτερόλεπτα βγάζουμε το μπολ και ανακατεύουμε. Οταν μείνουν λίγα κομματάκια σοκολάτας δεν θα το ξαναβάλουμε στα μικροκύματα, θα ανακατέψουμε ώσπου να λιώσουν από την ήδη υψηλή θερμοκρασία. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

Προσθέτουμε το αβγό και το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας με σύρμα. Γεμίζουμε 12 μεγάλα φορμάκια για cupcakes περίπου μέχρι τα 3/4. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά (δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα που πρέπει να βγει στεγνή αν είναι έτοιμα). Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, ρίχνουμε στο καθένα 1 κουταλιά από το σιρόπι βύσσινου που έχει περισσέψει. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, χτυπάμε κρύα την κρέμα γάλακτος μαζί με τους σπόρους της βανίλιας και τη ζάχαρη, ώσπου να δημιουργηθεί μια λεία σαντιγί (προσοχή να μην κόψει από το υπερβολικό χτύπημα).

Γαρνίρουμε τα cupcakes με σαντιγί την οποία έχουμε βάλει σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε με μισό ή 1 βύσσινο. Πασπαλίζουμε με τρίμμα σοκολάτας και σερβίρουμε.