Χτυπάω στο μπλέντερ 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο, 1 κρεμμύδι και 100 γρ. λευκό ταραμά. Στύβω μέσα 1 λεμόνι και ρίχνω σιγά σιγά 200 ml έ.π. ελαιόλαδο και 400 ml σπορέλαιο.

Βράζω χωριστά 150 γρ. φακές μαύρες, 150 γρ. κίτρινες και 150 γρ. κόκκινες για περίπου 30 λεπτά. Τις βάζω σε ένα μπολ και ψιλοκόβω μέσα 1 κρεμμύδι, 2 ματσάκια μαϊντανό, 1/4 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο και 1/4 ματσάκι δυόσμο. Αλατοπιπερώνω και ραντίζω με λίγο χυμό λεμονιού και έ.π. ελαιόλαδο.

Ετοιμάζω ένα πέστο στο μπλέντερ, χρησιμοποιώντας: ½ ματσάκι μαϊντανό, ½ ματσάκι κόλιαντρο ½ ματσάκι δυόσμο, 1 πρέζα αλάτι, 200 ml έ.π. ελαιόλαδο, καθώς και τον χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο. Με το πέστο αυτό αλείφω 800 γρ. τόνο κονσέρβας σε νερό, στραγγισμένο.

Κόβω 2 μεγάλες αραβικές πίτες με κουπάτ σε κύκλους διαμέτρου 10-12 εκ. Διαχωρίζω τις δύο στρώσεις της κάθε πίτας και τις περνάω από στεγνό τηγάνι ίσα να γίνουν τραγανές.

Σε κάθε πιάτο απλώνω μία στρώση ταραμά, από πάνω βάζω μία στρώση φακές, την τραγανή πίτα, τον τόνο και επαναλαμβάνω (υλικά για 4 ατομικές σαλάτες).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016.