ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 8-10 ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΦΟΡΜΑΚΙΑ)

5 δάκρυα μαστίχας

150 γρ. ζάχαρη και 8-10 κ.σ. ακόμη για το σερβίρισμα

160 γρ. γάλα

600 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

250 γρ. κρόκους αβγών (περίπου 5 αβγά)

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

1/3 κ.γ. κακουλέ (καρδάμωμο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σπάμε τη μαστίχα σε γουδί μαζί με λίγη από τη μετρημένη ζάχαρη της συνταγής. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη της συνταγής, τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και το καρδάμωμο και φέρνουμε σε βρασμό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τους κρόκους και ανακατεύουμε αμέσως, απαλά, χωρίς να κάνουμε αφρό. Ρίχνουμε σιγά – σιγά το μείγμα του βραστού γάλακτος στους κρόκους ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Σουρώνουμε το μείγμα και γεμίζουμε με αυτό τα πυρίμαχα φορμάκια. Τα τοποθετούμε σε βαθύ ταψί. Γεμίζουμε το ταψί με νερό που φθάνει ως τη μέση τους (μπεν μαρί) και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά.

Οταν η κρέμα έχει ψηθεί, πρέπει να μοιάζει με ελαφρύ ζελέ και να μην είναι ρευστή. Δεν πρέπει να πάρει χρώμα ή να φουσκώσει. Βγάζουμε τα φορμάκια από τον φούρνο και τα βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσουν εντελώς. Πριν από το σερβίρισμα πασπαλίζουμε την επιφάνεια κάθε κρέμας με 1 κ.σ. ζάχαρη και καραμελώνουμε με ένα φλόγιστρο. Σερβίρουμε αμέσως.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016.