ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 1 ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΑΨΙ)

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

1 κιλό αλεύρι για πίτες (σκληρό)

200 ml έ.π. ελαιόλαδο

20 ml ξίδι

αλάτι

νερό, όσο πάρει

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

150 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το ταψί

200 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

300 γρ. πράσα, μόνο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένα

150 γρ. ξινό τραχανά

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φύλλο: Σε μια μπασίνα ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε για αρχή ένα ποτήρι νερό και ζυμώνουμε. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε νερό και να ζυμώνουμε ώσπου να προκύψει μια εύπλαστη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε έξι μπαλάκια, τα αλευρώνουμε και ανοίγουμε με τον πλάστη έξι λεπτά φύλλα, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Γέμιση: Σε ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε ώσπου να αλλάξει το χρώμα του κρέατος. Ρίχνουμε τα πράσα και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να μαγειρευτούν. Μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε.

Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Φροντίζουμε τα φύλλα να καλύπτουν τα τοιχώματα του ταψιού. Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Κλείνουμε τα φύλλα προς τα μέσα και λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας. Χαράσσουμε ελαφρά. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016.