Υλικά (για 1 στρογγυλό ταψί διαμ. 30 εκ.)

5 κρόκους και 5 ασπράδια αβγών

1 κ.σ. μπράντι

1 βανιλίνη

160 γρ. ζάχαρη

60 γρ. φαρίνα

60 γρ. γαλέτα

200 γρ. καρύδια, σπασμένα

1/8 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη

¼ κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη

¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

βούτυρο και αλεύρι για την επάλειψη του σκεύους

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1 Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους, το μπράντι, τη βανιλίνη και τη μισή ζάχαρη μέχρι να ενσωματωθούν και να αφρατέψει το μείγμα. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καθαρίζουμε τον κάδο.

2 Ρίχνουμε τώρα στον κάδο τα ασπράδια και τα χτυπάμε, προσθέτοντας σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να γίνει μαρέγκα.

3 Παράλληλα σε ένα μπολ βάζουμε τη φαρίνα, τη γαλέτα, τα καρύδια, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

4 Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε τη μαρέγκα και το μείγμα με το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας, προσέχοντας να μη χαλάσουμε τη μαρέγκα.

5 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε το μείγμα με προσοχή ώστε να καλύψει τα ¾ του ταψιού. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Μόλις κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Tip

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με αμύγδαλα ή το μαχλέπι και τη μαστίχα με 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016.