Ετοιμάζω έναν ζωμό από 1½ κιλό κόκαλα κοτόπουλου ή αρνιού ή από 1 αρνίσιο κεφαλάκι: Ζεματίζω τα κόκαλα και τα ξεπλένω. Τα βάζω σε άλλη κατσαρόλα με 3 λίτρα κρύο νερό, μαζί με 1 κρεμμύδι, 4 καρότα, 1 πράσο, 4 φύλλα δάφνης, 20 κόκκους πιπεριού και 6-7 κόκκους μπαχαριού. Βράζω για περίπου 1 ώρα, σουρώνω και κρατάω το ζουμί (θα χρειαστώ περίπου 2 λίτρα).

Περνάω από τον τρίφτη ½ κιλό κίτρινη κολοκύθα, την ψίχα, και 1 μεγάλο κρεμμύδι. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνω 50 ml έ.π. ελαιόλαδο και 50 γρ. βούτυρο αγελάδος και σοτάρω το κρεμμύδι και την κολοκύθα μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτω τον ζωμό, 1 κ.σ. δυόσμο, ½ κ.σ. θυμάρι, 1 κ.σ. ρίγανη, όλα αποξηραμένα, και αφήνω να βράσει για 15 λεπτά σε χαμηλή πλέον φωτιά. Προσθέτω 400 γρ. ξινό τραχανά και αφήνω να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά.

Τρίβω μέσα στο φαγητό 400 γρ. φρέσκια μυζήθρα. Παρακολουθώ τα υγρά και, αν χρειαστεί, συμπληρώνω με λίγο νερό.

Μοιράζω τη σούπα σε 8 ατομικά πήλινα σκεύη κατάλληλα για τον φούρνο. Ψήνω μία μία q 8 φέτες χωριάτικου ψωμιού στο τηγάνι, που έχω αλείψει με ελαιόλαδο. Πασπαλίζω τη σούπα με q 200 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα, τριμμένη, μοιράζω τις φέτες ώστε να επιπλέουν στην επιφάνεια μέσα στο πήλινο και ψήνω στον φούρνο στους 210°C, για ελάχιστο χρόνο, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει λίγο χρώμα (υλικά για 8 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016.