ΥΛΙΚΑ (για 1 μακρόστενο πυρέξ)

Για τον κιμά

έ.π. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά από λάπα

1 κονσέρβα ντομάτα, κονκασέ

2 πακέτα λαζάνια, παραλληλόγραμμα

12 φέτες τυρί του τοστ

Για την μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα

80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

80 γρ. βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

2 αβγά

100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

EKTEΛΕΣΗ

Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας καλά μέχρι να πάρει χρώμα. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και 1½ ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά. Ο κιμάς πρέπει να μείνει με αρκετά υγρά.

Μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί. Σε μια άλλη ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο και καβουρντίζουμε μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να αποκτήσει ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αβγά και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε για 1 λεπτό τα λαζάνια λίγα λίγα. Λαδώνουμε τον πάτο του πυρέξ και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς κενά μέχρι να καλύψουμε την επιφάνειά του. Αν χρειαστεί, κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν. Απλώνουμε μια στρώση κιμά, μια στρώση με φέτες τυριού και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία: λαζάνια, κιμά, τυρί. Τελειώνουμε με μια τρίτη στρώση από λαζάνια και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.

Καλύπτουμε το πυρέξ με λαδόκολλα, στερεώνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη.