Ενα ωραιότατο ψωμί που έμαθα να κάνω όταν έμενα στην Αλσατία και εντρυφούσα στη γαστρονομία της. Είναι τόσο νόστιμο, που τρώγεται και σκέτο.

Σε 50 ml γάλα, χλιαρό, διαλύω ½ πακέτο νωπή μαγιά. Σε μια λεκάνη βάζω 375 γρ. αλεύρι, 2 κ.γ. αλάτι, στη μέση σπάω 1 αβγό και ανακατεύω. Σιγά σιγά συμπληρώνω με 150 ml γάλα, χλιαρό. Προσθέτω 80 γρ. βούτυρο, σε θ.δ. και στη συνέχεια τη διαλυμένη μαγιά. Ζυμώνω πολύ δυνατά τη ζύμη, μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μου. Τη σκεπάζω και την αφήνω στην άκρη, σε θ.δ., για να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βουτυρώνω 1 κλασική, στρογγυλή φόρμα του κέικ (με τρύπα στη μέση και κοιλότητες) και σπάω στη μέση 15 καρύδια. Τοποθετώ σε κάθε κοιλότητα ½ καρύδι.

Ξεσκεπάζω το ζυμάρι και το ξαναδουλεύω με τα χέρια, ρίχνοντας μέσα και ανακατεύοντας 100 γρ. καρύδια, χονδροσπασμένα, 100 γρ. καπνιστό λαρδί, σε κύβους και 50 γρ. γραβιέρα, σε κύβους.

Μεταφέρω τη ζύμη μέσα στη φόρμα και αφήνω να φουσκώσει μια δεύτερη φορά. Ψήνω σε μέτριο φούρνο, στους 180°C, για 50-60 λεπτά. Αφήνω το ψωμί να κρυώσει προτού το ξεφορμάρω (υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα).