ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

80 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δενδρολίβανο

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, τα φύλλα

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

1.200 γρ. παλαμίδα, σε 4 φέτες

αλάτι, πιπέρι

10 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

150 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το λάδωμα των λαχανικών

αλάτι, πιπέρι

1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο), σε φέτες

1 κρεμμύδι, σε φέτες

1 μεγάλη ντομάτα, σε χονδρές ροδέλες

50 ml χυμό λεμονιού

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη και το σκόρδο. Ανακατεύουμε, βυθίζουμε τις φέτες της παλαμίδας σε αυτή τη μαρινάδα και τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Σάλτσα: Αλείφουμε με λάδι και αλατοπιπερώνουμε τη μαραθόριζα, το κρεμμύδι και την ντομάτα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ, στους 200°C. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι.

Αφαιρούμε τα ψάρια από τη μαρινάδα, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε στη σχάρα μαζί με τα λαχανικά. Κάτω από τη σχάρα, στον φούρνο, τοποθετούμε ένα ταψί με νερό. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά και τα βγάζουμε.

Ψιλοκόβουμε την ψημένη μαραθόριζα και το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα υλικά της σάλτσας. Αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια της ντομάτας και πολτοποιούμε την ψίχα με ένα πιρούνι. Την προσθέτουμε και αυτήν στη σάλτσα και τα ανακατεύουμε – αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό.

Σερβίρουμε τα ψάρια σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.