ΥΛΙΚΑ (για 20 πιροσκί)

Για τη ζύµη

125 ml γάλα, χλιαρό

125 ml νερό, χλιαρό

40 γρ. βούτυρο, λιωµένο

1 αβγό

1 φακελάκι ξηρή µαγιά

40 γρ. ζάχαρη

20 γρ. αλάτι

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνισµα)

Για τη γέµιση

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

150 γρ. ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο

150 γρ. πράσο, ψιλοκοµµένο

600 γρ. πατάτες, βρασµένες και λιωµένες σε πουρέ

2 κ.σ. φρέσκο θυµάρι, ψιλοκοµµένο

200 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριµµένη

αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουµε σε µια λεκάνη το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αβγό, τη µαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουµε το αλεύρι και ζυµώνουµε µέχρι να σχηµατιστεί µια ελαστική ζύµη που ξεκολλά από τα τοιχώµατα. Τη σκεπάζουµε µε µια βαµβακερή πετσέτα και την αφήνουµε να φουσκώσει για περίπου 3 ώρες.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το πράσο, µέχρι να αποκτήσουν καφετί χρώµα. Τα προσθέτουµε στον πουρέ πατάτας, µαζί µε το θυµάρι, την κεφαλογραβιέρα και το αλατοπίπερο, και ανακατεύουµε.

Απλώνουµε τη ζύµη σε καθαρή αλευρωµένη επιφάνεια, τη δουλεύουµε λίγο µε τα χέρια και τη χωρίζουµε σε 20 µπαλάκια όσο το µέγεθος ενός µανταρινιού. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουµε το κάθε µπαλάκι σε στρογγυλό πιτάκι. Γεµίζουµε µε το µείγµα τα πιροσκί και τα τυλίγουμε. Σκεπάζουµε τα πιροσκί µε µια πετσέτα και τα αφήνουµε να ξεκουραστούν, έως ότου διπλασιαστούν σε όγκο.

Ζεσταίνουµε µπόλικο ελαιόλαδο και τα τηγανίζουµε λίγα λίγα για µερικά λεπτά, µέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώµα. Τα βγάζουµε από το τηγάνι και τα αφήνουµε σε πιατέλα µε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.