ΥΛΙΚΑ (για 5 «σούπα»)

Για τη «σούπα»

1 λίτρο πλήρες γάλα

10 κρόκους αβγών

250 γρ. ζάχαρη

30 γρ. μέλι

100 γρ. ταχίνι

Για τους ξηρούς καρπούς

150 γρ. ζάχαρη

100 γρ. διάφοροι ξηροί καρποί της αρεσκείας μας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το μέλι. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και φέρνουμε σε βρασμό, ανακατεύοντας συνεχώς. Οταν το μείγμα φτάσει τους 82°C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής), αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει.

Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε βροχηδόν τη ζάχαρη. Οταν αρχίσει να καραμελώνει, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά ώστε η καραμέλα να τους καλύψει από όλες τις πλευρές. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αραδιάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε λαδόκολλα. Οταν κρυώσουν, τους σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας. Σερβίρουμε τη «σούπα» σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε στο κέντρο με τα κομμάτια των καραμελωμένων ξηρών καρπών.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.