Βράζω 500 γρ. μικρές ελληνικές γαρίδες, με το κέλυφος, για μερικά λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα. Τις σουρώνω και τις καθαρίζω.

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζω για 2-3 λεπτά 500 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα* και κομμένα σε λωρίδες. Σε ένα βαθύ τηγάνι αχνίζω 500 γρ. μύδια, καθαρισμένα** με 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, 1 μικρό κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 πιπερίτσα τσίλι και μερικά φύλλα σέλινου, όλα ψιλοκομμένα.

Σβήνω με 100 ml ούζο. Βγάζω τα μύδια από το τηγάνι μόλις ανοίξουν. Τα καθαρίζω από τα όστρακα αλλά κρατάω και κάποια ολόκληρα για ομορφιά στο πιάτο.

Ζεματίζω 200 γρ. αλμύρα σε αλατισμένο νερό για ½ λεπτό. Σουρώνω και κρυώνω την αλμύρα κάτω από τρεχούμενο νερό. Σε μια μπασίνα ανακατεύω τις γαρίδες, τα μύδια, τα καλαμάρια, 500 γρ. κυδώνια και την αλμύρα. Προσθέτω 5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, χυμό από 1 λεμόνι και 2 σκελίδες σκόρδο, χτυπημένες με λίγο αλάτι στο γουδί.

Αφήνω τα υλικά να μαριναριστούν για 2 ώρες προτού σερβίρω, έτσι ώστε να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους (υλικά για 4 άτομα).

* Πώς καθαρίζουμε τα καλαμάρια: Πρώτα αφαιρούμε το κεφάλι, το οποίο θα συμπαρασύρει και τα εντόσθια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η σακούλα με το μελάνι. Προτού πετάξουμε το κεφάλι, κόβουμε και κρατάμε τα πλοκάμια. Στη συνέχεια αφαιρούμε το κόκαλο και τις μεμβράνες που περιβάλλουν το καλαμάρι.

* * Πώς καθαρίζουμε τα μύδια: Καθαρίζουμε εξωτερικά τα μύδια με σύρμα κουζίνας κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε το «γένι» κρατώντας το μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το «γένι» με το άλλο με μια απότομη, κοφτή κίνηση. Πετάμε τα μύδια που είναι ανοιχτά πριν από το μαγείρεμα και όσα παραμείνουν κλειστά μετά από αυτό.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015.