ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

6 μελιτζάνες τσακώνικες

½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο για το τέλος

4 μεγάλα κρεμμύδια, σε μισοφέγγαρα μέτριου πάχους

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

300 γρ. ντομάτα κονκασέ

1 φλ. χυμό ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

1 συσκευασία ζωμό λαχανικών, ψυγείου

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

150 γρ. κεφαλοτύρι, σε μπαστουνάκια

2 μεσαίου μεγέθους ντομάτες, σε ροδέλες

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

EKTΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε αρκετές φορές με το πιρούνι και κάνουμε δύο παράλληλες χαραγματιές κατά μήκος καθεμιάς. Τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε με το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν από όλες τις πλευρές.

Σε καθαρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τα 200 γρ. ντομάτας κονκασέ και το μισό φλ. χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, τον μισό ζωμό λαχανικών και αλατοπιπερώνουμε. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC. Με ένα κουτάλι ανοίγουμε τις σχισμές στις μελιτζάνες και τις γεμίζουμε με το μείγμα των λαχανικών (υπολογίζουμε περίπου 2 κ.σ. σε κάθε άνοιγμα). Οση γέμιση περισσέψει την απλώνουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας, το κονκασέ και τον υπόλοιπο ζωμό διαλυμένο σε 1 φλ. ζεστό νερό. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Βάζουμε από 1 μπαστουνάκι κεφαλοτύρι σε κάθε μελιτζάνα και τελειώνουμε με 2 ροδέλες ντομάτας. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.